Želimo da naša djeca izrastu u odgovorne i aktivne građane

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 27. listopada 2017. – Splitski ogranak stranke Pametno danas je pozvao Grad Split i nadležne službe na uvođenje građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti u osnovne škole. Želja im je ističu, sukladno rezultatima riječkog pilot programa, imati društveno odgovorne, politički pismene, angažirane i tolerantne učenike. Grad Rijeka uveo je Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost u pete razrede 6 riječkih škola. Rezultati pokazuju kako su riječki petaši, nakon 35 odslušanih sati, znatno aktivniji u lokalnoj zajednici, uvjereniji da treba izlaziti na izbore, informiraniji o potrošačkim pravima i financijskoj pismenosti, tolerantniji na različitosti.

- Predlažemo uvođenje građanskog odgoja u splitske škole jer želimo da naša djeca odrastaju znajući svoja prava i mogućnosti kako mijenjati društvo u kojem živimo. Što je tolerancija, što su izbori i kako funkcionira izborni sustav, što je civilno društvo i kako ono djeluje, koje su ovlasti predsjednika/ce države ili premijera... sve su to pitanja koja na vrlo zanimljiv i interaktivan način obrađuje građanski odgoj - kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i potpredsjednica splitskog Gradskog vijeća, i pojašnjava – U projekcijama proračuna nije predviđen ovaj projekt te predlažemo Gradu da ga uvrsti u proračune za naredne godine. Mi ćemo pomoći izradom detaljnog plana i financijskim prijedlogom za uvrštavanje u proračun. Cilj nam je potaknuti mlade na veću participaciju, na poštivanje različitosti, na aktivnu ulogu u zagovaranju ljudskih prava, da nauče svladati određene životne vještine, poput pomaganja ranjivim skupinama u društvu, volontiranja, poduzetništva, donošenja informiranih odluka.

Grad Rijeka spreman je svim zainteresiranim gradovima besplatno ustupiti priručnik izrađen za ovu svrhu, a koji obuhvaća sve dimenzije Građanskog odgoja. Obrađeno je 30 tema koje objedinjavaju svih 6 dimenzija Građanskog odgoja i obrazovanja: društvenu, ljudsko-pravnu, političku, kulturalnu, gospodarsku i ekološku.

- Pametno se zalaže za moderno, otvoreno, građansko društvo, i ovo je put ka ostvarenju tog cilja, potrebe da se naša djeca nauče kritičkom razmišljanju i osamostale se u donošenju važnih odluka – istaknula je Kristina Vidan, predsjednica ogranka Pametno Split i gradska vijećnica i zaključila – U 21.stoljeću djeci trebamo omogućiti životna znanja i vještine poput poznavanja razlike između tekućeg i žiro računa, razlike kotarskih, lokalnih i nacionalnih izbora, kome se obratiti za pomoć u slučaju vršnjačkog ili obiteljskog nasilja. Veliko istraživanje GOOD inicijative, GONG-a i Instituta za društvena istraživanja 2015. na 1146 maturanata, iz različitih škola i regija, poražavajuće je pokazalo da tek 64 posto njih zna prepoznati što je diktatura, tek 19 posto ih zna tko ima pravo mijenjati Ustav, a samo 26 posto zna tko je aktualni predsjednik vlade.