Institut pravobranitelja za djecu treba biti neovisan

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, Zagreb 11. srpnja 2017. – Hrvatski Sabor uskoro će, po hitnoj proceduri, glasati o novom Zakonu o pravobranitelju za djecu, a sve zbog odluke Ustavnog suda da je aktualni Zakon izglasan običnom, a ne natpolovičnom većinom, koja je potrebna za organske zakone poput ovoga. Sporan je, kažu u stranci Pametno, sadržaj Zakona koji ne ukida sporni članak smjene pravobranitelja temeljem neprihvaćanja godišnjeg izvješća. 

- U hrvatskoj političkoj praksi neprihvaćanje izvješća redovito je način za smjenu politički nepodobnih vršitelja funkcija imenovanih od prethodnih Vlada. Ova loša praksa bitno dovodi u pitanje neovisnost instituta pravobranitelja koji nema gotovo nikakve ovlasti – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i dodaje – Zemlje EU imaju dosta različitu praksu po pitanju instituta pravobranitelja, no svima je zajedničko da je institut u visokom stupnju neovisan o odlukama Vlade i raznih ideoloških grupa za pritisak na Vladu.

Čak se spominje i objedinjavanje pravobraniteljstava, kao razlog smanjenja troškova ogromnog i neefikasnog aparata samostalnih pravobranitelja, za što navode primjer Francuske gdje je temeljni institut Pučki pravobranitelj, a njegovi zamjenici su pravobranitelji za pojedine skupine u društvu. Kad se već pozivaju na Francusku, poručuju iz Pametno, treba istaknuti i da je u francuskom zakonu jasno naglašena neovisnost pravobranitelja o administraciji i Vladi. Mandat pravobranitelja traje šest godina, a može biti prekinut samo ukoliko, zbog ozbiljnih i nepredviđenih okolnosti najviša sudska tijela donesu takvu odluku. Stoga bi izmjene Zakona o pravobranitelju za djecu trebale u potpunosti slijediti primjer države na koju se pojedini predlagatelji i zagovornici objedinjavanja pozivaju. Ukoliko će pravobranitelji ostati u svojstvu samostalnih ureda, nedopustivo je da ih se smijeni zbog neprihvaćanja izvješća, kao i da Sabor traži izvještaj kad god se sjeti.
Stoga stranka Pametno predlaže da se pravobranitelji imenuju temeljem javnog poziva, kao i pučka pravobraniteljica, a ne odlukom Vlade kao do sada, i da se mogućnost smjene prije isteka mandata, zbog neprihvaćanja izvješća, ukloni iz prijedloga Zakona.

Foto: roda.hr