Migranti neće upropastiti i islamizirati Europu

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, Zagreb 6. studenog 2018.– Migranti su ljudi koji u Europu mahom dolaze iz razorenih i propalih država poput Sirije, Iraka, Afganistana... Bježe od nasilja, od rata i bijede, traže mir i sigurnost, posao i novu priliku za dostojanstven život. Baš zbog toga bi Hrvatska, smatraju u Pametno, njihove razloge itekako trebala razumijeti i znati kako prijetnja nisu oni koji bježe, već oni od kojih migranti bježe. Upravo smo propustili priliku da se, kao mala zemlja, Europi i svijetu nametnemo temom koja nam je dobro poznata, a to je izbjeglištvo. Upravo će izbjeglištvo odnosno migracije najsnažnije obilježiti 21. stoljeće i znatno izmijeniti demografsku kartu svijeta. 

- Pametno se suprostavlja politikama straha kojima je zapravo kranji cilj suziti prostor ljudskih prava, ne samo strancima nego i državljanima Hrvatske. Politika temeljena na strahu neučinkovita je i promašena, potkopava osnove europskog razumijevanja ljudskih prava. Dnevno – politički interes i sve jača ksenofobija građane odvraća od stvarnosti. Zato pozivamo na razum, apeliramo da o migracijama govorimo na osnovi činjenica – kaže Lana Pavić, članica Pametno i doktorandica političke teorije i dodaje - Europska unija zajednica je 500 milijuna ljudi. Njeni kapaciteti prihvata i integracije migrantskog stanovnista izrazito su veliki što ne znači da Europa može i mora primiti svo ugroženo stanovništvo svijeta, ali može i treba biti primjer pozitivnih praksi i predvodnica beskompromisnog zagovaranja poštivanja prava na azil putem uspostave legalnih migracijskih koridora. To je nužno kako bi se umanjila ljudska patnja i zaustavilo trgovanje i krijumčarenje ljudima koje godinama prati migrantske rute. Preduvjet za ovakvo odgovorno djelovanje jest usmjeravanje država članica EU prema zajedničkom sudjelovanju u prihvatu izbjeglica, ali i podizanju svijesti o tome tko su suvremene izbjeglice. 

Integracija stranaca u naselja domaćina najbolji je recept za budući suživot. Pozivajući na zdrav razum, u Pametno ističu kako nema razloga stigmatizirati migrante ili ih getoizirati u područjima u kojima ne živi domaće stanovništvo. Neke europske države napravile su velike greške baš zato jer su migrante odvajale od ostatka društva stvarajući tako podjele na “nas” i “njih”. 

- Suprotno nametnutom krajnje desnom diskursu o izbjeglicama kao kolonizatorima, islamistima, dezerterima ili neradnicima, izbjeglice predstavljaju ugroženo stanovništvo ratom razorenih ili propalih država. Kriminalizacijom izbjeglistva promašuje se bit pravnog i etickog načela pružanja azila. Nazivajući izbjeglice i maigrante ilegalnima negira se njihova čovječnost, obzirom da ljudska bića ne mogu biti ilegalna. Prelazak granice može biti legalan ili ilegalan, ali nijedan čovjek, bez obzira od kuda dolazi i kamo ide, ne može – dodala je Pavić i zaključila - Teoretičari zavjere pokušavaju nametnuti mit o migraciji muslimanskog stanovništva kao planiranom pokoravanju Europe. A istina je kako su najveći obol u prihvatu bliskoistočnih izbjeglica dale države u njihovom neposrednom susjedstvu. Uz to, prihvat izbjeglica ne znači odustajanje od pozitivnih europskih i kršćanskih vrijednosti već njihov daljni razvoj i procvat. Europske vrijednosti tijekom stoljeća najsnažnije ugrožavali su baš Europljani koji su se bešpoštedno i sa strašću ubijali, primjerice, u vjerskim ratovima katolika i protestanata. Optužiti migrante za propadanje ili islamizaciju Europe dvolično je i lažno jer je Europa od svog začetka sazdana na migracijama i različitosti, a Europska unija na prevladavanju stranosti i neprijateljstava.