Pametno poručilo Andreju Plenkoviću: „Smijenite ministra Kujundžića“

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Stranka Pametno zatražila je u petak od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da smijeni ministra zdravstva Milana Kujundžića zbog aktualne afere s nekretninama, kojom je otkriveno da je u imovinskoj kartici prikazao značajno manju vrijednost nekretnina koje posjeduje, dok je neke i zatajio. Najnovija otkrića, smatraju u Pametnom, samo su još jedan pokazatelj nekompetencije, bahatosti te nedostatka odgovornosti i promišljenosti koju pozicija čelnog čovjeka sektora odgovornog za zdravlje hrvatskih građana neminovno iziskuje.

„U svakoj normalnoj zemlji već bi odavno bio smijenjen, a naivno smo očekivali da će na konferenciji za medije sam podnijeti ostavku. Kujundžić je izravno odgovoran za katastrofalno loše stanje u zdravstvu i gomilu dugova u sektoru“, poručuju iz Pametnog, podsjećajući na niz Kujundžićevih afera. „Dug u zdravstvu kontinuirano raste i mjeri se u milijardama kuna. Nikakve reforme nisu provedene, ali je zato ministar vrlo srčano zagovarao poskupljenja. Liste čekanja su narasle, bolnice pucaju po šavovima, kadrovira se po babi i stričevima. Dovoljno je prisjetiti se njegovih ideja o porezu na luksuz i povećanju cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja, ali i besramno bešćutne rečenice da 'nitko nije dovoljno bogat da liječi sve', koju je izgovorio braneći stav da Vlada nema novca da pomogne djeci koja boluju od spinalne atrofije. Od niza pogrešnih poteza i izjava valja se prisjetiti i one da 'nekad jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora', seksističkog ispada u KB-u Dubrava te svojevremene najave da će u pripremu zakona o pobačaju biti uključena i Katolička crkva“, kazala je potpredsjednica stranke Maja Vehovec.

 Kada je riječ o najnovijoj aferi, Vehovec je istaknula da je transparentnost imovine pitanje elementarne političke pristojnosti te je potpuno nevažno je li Milan Kujundžić vrijednost svojih nekretnina umanjio slučajno ili namjerno. „U oba slučaja izostaje politička i moralna odgovornost prema građanima, a na površinu izbija duboko nerazumijevanje obveza političkih dužnosnika prema javnosti. Nismo šokirani brojem nekretnina, jer se nakon Kuščevića i Tolušića čini da je ljubav prema skupim kvadratima karakterna osobina dijela Plenkovićevih ministara, a ne slučajnost. Ipak, zgroženi smo činjenicom da je, unatoč svim aferama i bezobrazno lošem upravljanju sektorom zdravstva, Kujundžić još uvijek ministar i pitamo se što još treba napraviti i učiniti da bi počeo snositi posljedice za svoja djela“, rekla je potpredsjednica Pametnog. 

 Kako je zaključila, bahatost ministra zdravstva proteže se sve od kuće u Imotskom do vile u zagrebačkom Markuševcu. „Negdje između nalaze se i svi potezi zbog kojih je hrvatsko zdravstvo u potpunom rasulu. Pozivamo premijera Plenkovića da ga smijeni ili da ministar s više od milijun hrvatskih građana koji žive na rubu siromaštva podijeli čarobnu formulu za stjecanje bogatstva neusklađenog s redovitim financijskim primanjima“, naglasila je Vehovec.