Pojeftinjenjem karte Promet može sam kupiti nove autobuse

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 15. rujna 2017. – Splitska gradska tvrtka Promet d.o.o. u konstantnim je problemima i svako toliko vremena na Gradsko vijeće stiže vapaj za financijskom pomoći Grada. Vozni park odgovara vremenu prošlog stoljeća kao i sistem prodaje putnih karata, zbog čega su u stranci Pametno predložili smanjenje cijene karte i izračunali kako bi porastom prodaje potencijalna dodatna godišnja zarada bila oko 22.000.000 kn, što je dostatno za kupnju 6 – 8 novih autobusa.

- Danas karta u autobusu košta 11kn. Konkretno predlažemo uvođenje autobusne karte od 5kn koja bi vrijedila 25 min. Osim što bi vožnju bez karte ili tzv. švercanje, sveli na minimum, jeftinijom autobusnom kartom Promet bi poboljšao prodaju i uprihodio dovoljno za kupnju novih autobusa, a svi, nažalost, znamo koliko loše izgleda vozni park našeg javnog prijevoznika. To znatno utječe na sigurnost naših sugrađana, pogotovo djece koja svakodnevno koriste autobuse kao i na turističku sliku Splita. Prema pregledu trenutno prevezenih putnika i ostvarenog prometa za 2016. godinu, gledajući samo prvu zonu i to karte kupljene u vozilu, u biljetarnici za 1 i 2 putovanja te karte za 2 putovanja u bloku, dolazimo do prosječnog mjesečnog broja od 180.282 prodane karte odnosno do iznosa od 2.155.150 kuna. Povećanom prodajom moguće je zaraditi i više – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i potpredsjednica Gradskog vijeća Grada Splita i naglašava kako će ovaj prijedlog i pismeno uputiti Upravi Prometa na njihovu analizu, s ciljem da se građanima ponudi jeftinija, a kvalitetnija usluga.

Ako bi na Split aplicirali postotke promjene koje je manja cijena karte izazvala u Zagrebu, gdje je prodaja karata skočila za 411%, došlo bi, navode u Pametno, do povećanja mjesečne prodaje karata kao i zarade, po procjenama oko 1,87 puta.

- Jednostavnim izračunom, s takvim postocima promjene, došli bi do mjesečne zarade od oko 1.800.000 kn, što je na godišnjoj razini spomenutih 22.000.000 kuna* – dodao je Sani Mardešić, vijećnik stranke Pametno i tajnik ogranka Pametno Split i zaključio – ovo je prijedlog kojeg mogu detaljnije razraditi u Prometu. To je jednostavan i brz put kojim Promet može krenuti i ostvariti poboljšanja u svom poslovanju, na korist i zadovoljstvo svih sudionika javnog prijevoza, prvenstveno mladih, nezaposlenih i umirovljenika.

*Mjesečna prodaja: 180.282 x 4,11 = 740.959 karata (povećanje za 560.677)
Mjesečna zarada: 2.155.150 x 1,87 = 4.030.130 kn (povećanje za 1.874.980 kn)

Detaljan izračun: http://bit.ly/2fb9A4C