Pustite poduzetnike da prodišu!

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

STRANKA PAMETNO O STVARANJU POZITIVNE PODUZETNIČKE KLIME

Stranka Pametno organizirala je danas u Varaždinu razgovore uz kavu s poduzetnicima, na kojima su ukazali na ključne probleme i ponudili rješanja 

Varaždin, 2. ožujka 2019. – Poduzetnike želimo, na jednostavan i njima prihvatljiv način, rasteretiti brojnih nameta i administracije, smanjiti prisutnost države koja ih guši i povećati pravnu sigurnost poslovanja – jedan je od zaključaka danas održanog razgovora uz kavu s poduzetnicima stranke Pametno „Pustite nas da prodišemo!“ 

U odličnoj atmosferi, stranka Pametno okupila je danas, 2. ožujka 2019. godine u Varaždinu poduzetnike i goste, koji su kroz razgovor razmijenili stavove i ideje kako stvoriti pozitivnu poduzetničku klimu. U raspravi su sudjelovali Marijana Puljak, Hrvoje Bujas, Marko Šekez i Dario Carev

- Trenutno imamo situaciju u kojoj su javni sektor i njemu pridruženi kvazipoduzetnički sektor sretni i bezbrižni, dok stvarni poduzetnici brinu stvarne brige s administrativnim preprekama, brojnim poreznim davanjima i nametima, i nefunkcionalnim pravosuđem. Dobro je samo ono stanje u kojem je realni sektor zadovoljan i produktivan. Recept za to je vrlo jednostavan: manje države, manji porezi i više pravde. Nužan je zaokret u svim segmentima društva. Moj stav je da, za početak, treba porez na dohodak smanjiti na 10% uz Flat Rate, ukinuti parafiskalne namete, smanjiti birokratske zapreke i samu birokraciju i tako stvoriti preduvjete za dizanje plaća i investicija. Treba nam vlast s kojom će poduzetnici, ali i svi građani, napokon prodisati!, rekao je Hrvoje Bujas

- Jedino poduzetništvo Hrvatsku može dignuti s dna i pokrenuti gospodarski rast. Poduzetnike želimo, na jednostavan i njima prihvatljiv način, rasteretiti brojnih nameta i administracije, smanjiti prisutnost države koja ih guši i povećati pravnu sigurnost poslovanja. I dalje ćemo raditi na ostvarenju našeg cilja jer nam je gospodarstvo slabo, a ono je pravi pokazatelj stanja u državi. Ako to ne popravimo, mladi će i dalje odlaziti, a poduzetnici odustajati i otvarati firme vani, istaknuo je Marko Šekez

Raspravu su dodatno obogatili gosti svojim razmišljanjima i komentarima, od kojih su problem zabrane honorarnog rada u ugostiteljstvu i prijedlog da se zaposlenicima isplaćuje bruto plaća naišli na pozitivno reagiranje i namjeru da se stranka Pametno založi za njihovo rješavanje.

- Kad govorimo o ženama u poduzetništvu Hrvatska je i tu na začelju kolone, samo petina hrvatskih poduzeća u vlasništvu je žena. U usporedbi s Europskom unijom, gdje je trećina tvrtki u vlasništvu poduzetnica, u Hrvatskoj je to gotovo dvostruko manje! Žene poduzetnice se, uz sve navedene probleme, susreću još sa ustaljenim patrijarhalnim matricama koje im nameću drugačija pravila ponašanja nego muškarcima, rekla je Marijana Puljak, predsjednica stranke.

- Aktualna politika stvara stotine tisuća ovisnih o državi. Postojeći lokalni i regionalni ustroj samo potpomaže takvo stanje i omogućava pojedincima da se ponašaju kao šerifi, stvarajući umrežene skupine koje ih održavaju na vlasti. Stranka Pametno se zalaže za smanjenje broja općina, gradova i regija koju treba pratiti snažna funkcionalna i fiskalna decentralizacija. Time bi značajno smanjili broj političara koji su teret građanima i poduzetnicima i otvorili prostor dodatnom poreznom rasterećenju, rekao je Dario Carev, član predsjedništva stranke.