VIDEO: U Osijeku održan Liberalni forum IDS-a, GLAS-a i stranke Pametno

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Osijek, 30 lipnja 2018. - Danas je održan III. Liberalni forum u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Joze Radoša, IDS-a, Glas-a i stranke Pametno pod nazivom „Hrvatska između inovacije i emigracije“.

Na skupu su održane i dvije panel rasprave - "Kuda ideš Hrvatska" i "Ima li nade za nas", na kojima su, uz predstavnike IDS-a, GLAS-a i stranke Pametno, sudjelovali predstavnici sveučilišne zajednice i poduzetnici, iz Pametno Ivica Puljak i Hrvoje Bujas. 

U svom je govoru, saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika istaknuo da „nije teško identificirati probleme našeg društva, posebice ako su u pitanju iseljavanje i tehnološka zaostalost u Hrvatskoj.“  - Nešto je teže ponuditi provediva, realna i konkretna rješenja. S ponosom mogu reći, kazao je Demetlika, da unatoč činjenici što živimo u drugoj najcentraliziranijoj državi u Europi i na Vladino kontinuirano rezanje lokalnih proračuna, IDS u svom dugogodišnjem upravljanju Istrom ipak ima puno toga za reći na tu temu.

Naglasivši da u politici dijela znače više od riječi, Demetlika je naveo da je Istra jedina  županija u koju se više ljudi doseljava nego iseljava. - Imamo dva puta nižu stopu nezaposlenosti od prosjeka Europske unije i tri puta nižu od prosjeka Republike Hrvatske, te iznosi oko 3 posto. Pri tom napominjem, da nam je turizam tek treća gospodarska djelatnost, daleko iza proizvodnje i industrije!

Predsjednica Građansko-liberalnog saveza (GLAS) Anka Mrak-Taritaš izjavila je da Hrvatska treba ozbiljnu imigracijsku politiku, jer, kako je ustvrdila, samo zemlja koja je otvorena i privlačna drugima i može ih primiti, pokazuje da je sposobna zadržati i svoje građane. Mrak-Taritaš je navela kako istraživanja pokazuju kako mladi ljudi, koji napuštaju Hrvatsku, kažu da je ne napuštaju samo zato što imaju loš posao, jer mnogi od njih imaju relativno dobar posao, ali je napuštaju jer se ovdje ne osjećaju dobro.

Podsjetivši da se sutra navršava pet godina od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, predsjednica stranke "Pametno" Marijana Puljak rekla je da Hrvatska u tome razdoblju nije iskoristila prilike koje je imala. Dodala je da smo do rujna prošle godine ugovorili 36 posto sredstava EU fondova, koja su na sam bila na raspolaganju, dok je, u istom razdoblju, Mađarska ugovorila 78 posto, a Bugarska 62 posto.

Zastupnik GLAS-a u EP-u Jozo Radoš je ocijenio kako ozbiljan razgovor o razvoju, inovacijama i rastu gospodarstva nije nešto što je posebno atraktivno u hrvatskoj politici, a pojedini uspješni primjeri, kojih ima svugdje, više se događaju inicijativom i sposobnošću pojedinaca, usprkos sustavu, koji ih ne podupire na pravi način.

VIDEO Hrvoje Bujas, Pametno: https://web.facebook.com/pametno.org/videos/1000128526821714/