Status njegovatelja i osobama u životnom partnerstvu

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, Zagreb 16. listopada 2017. – Unatoč pozitivnim pomacima i tome što se mogućnost stjecanja statusa njegovatelja proširila na braću i sestre te bračne i izvanbračne partnere, prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi i dalje je diskriminirajući prema određenoj skupini građana, smatraju u stranci Pametno.

- Predlažemo da se ostvarenje statusa njegovatelja omogući i osobama koje su u životnom partnerstvu, obzirom da je to propušteno u Nacrtu zakona. Riječ je o problemima osoba s invaliditetom, o osjetljivoj skupini građana koja sama po sebi teško ostvaruje primjerenu kvalitetu života – ističe Iva Žic, voditeljica Foruma za rad, socijalnu politiku i ljudska prava stranke Pametno i pojašnjava - Status njegovatelja/ice izrazito je važan za određen broj naših sugrađana jer im omogućava naknadu, status zaposlene osobe te prava mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Naknada od 2.500 kuna, nažalost je često ono što određene osobe odvaja od krajnjeg siromaštva. I činjenica da životni partneri/ce ne ulaze u skupinu ljudi koja bi mogla iskoristiti to pravo je vrlo diskriminirajuća. Oni, kao i svi ostali građani RH, plaćaju porez i imaju jednake obveze te je stoga neprihvatljivo da im se uskraćuje jednak pristup pravima iz sustava socijalne skrbi. Takva politika predstavlja očitu nepravdu prema njima te ih stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na ostalu populaciju. Također, ovakav zakonski prijedlog nije usklađen sa Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola.

Pametno predlaže i prebacivanje postupaka priznavanja prava na zajamčenu minimalnu naknadu iz centara za socijalnu skrb u urede državne uprave u županiji, odnosno nadležni ured Grada Zagreba. Traže poboljšanje sustava novčanih naknada, u smislu reforme i uspostave jedinstvenog centra za naknade. Potrebna je ističu i reorganizacija rada centara za socijalnu skrb kroz koju bi centri postali prilagođeniji, moderniji i kreativniji u rješavanju problema svojih korisnika. Cilj je kvalitetniji rad centara za socijalnu skrb koji su sada zagušeni administracijom i trenutno ne zadovoljavaju potrebe svojih korisnika.

Neke od navedenih mjera najavljivane su i u izbornom programu HDZ-a 2016. godine, od čega se vrlo brzo, 'vjerodostojno' odustalo. Zabrinjavajuće je koliko konzervativne struje u posljednje vrijeme utječu na političku situaciju u Hrvatskoj što dovodi u pitanje osnovne civilizacijske vrijednosti – zaključuju u Pametno.