17. sjednica Županijske skupštine

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Dana 26. studenoga 2018. godine održana je 17. sjednica Županijske skupštine Splitsko - dalmatinske županije na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o proračunu Županije za 2019. godinu. 

Dnevni red 17. sjednice Županijske skupštine. 

Vijećnik Pametno, Ante Renić, u ime kluba stranke, iznio je stav o proračunu: "Proračun je otprilike isti kao i prethodnih godina, uz povećanja od EU projekta 32 milijuna kuna – 3% proračuna (skriveni habitati i energetska obnova) i planiranog zaduženja za Centar u Lećevici od 80 milijuna kn, za koji tek trebamo vidjeti kako i kada će se ostvariti. Razvojni programi su, bez ovog povećanja, fiksirani na oko 200 milijuna kuna, a isti iznosi su planirani i za iduće dvije godine, što pokazuje nedostatak vizije.

Kako je proračun osnovni politički dokument i svojevrsno obećanje, ovdje bih rekao da me ljudi znaju pitati kakav je župan u stvari. Ja im kažem, dobar je čovjek ali kao župan neće napraviti ništa značajno. A razlog je jasan, stranka, mreža, sitni i malo veći interesi prije svega. Na županijskoj, kao i na državnoj razini ponašate se kao da je sve u redu i treba nam samo malo finog podešavanja. A nije tako, svakim danom usporedive članice EU nam odmiču, a iseljavanje naroda je pravi detektor stanja u državi, ma koliko god se vi trudili prikazati stanje drugačije. Ovdje nam još turizam drži glavu iznad vode, ali on je samo šlag na torti. A od šlaga se ne živi. Potrošeno je skoro pola mandata, a u drugoj polovici možemo očekivati samo još veću letargiju i podilaženje preostalim glasačima. 

Prihod od poreza na dohodak, županijski i decentralizirani dio, zbog tzv. porezne reforme je veći za preko 43 milijuna kuna u odnosu na ostvarenje 2017. i što imamo od toga? Glavni projekti su besplatne knjige za sve i dopunska nastava koju nazivamo centrima izvrsnosti.
Šteta što je samo pročelnik Čogelja bio na konferenciji „Pametni otoci“ u listopadu na Hvaru gdje se zorno moglo vidjeti što zapušteni ruralni krajevi, koji se suočavaju s depopulacijom, mogu napraviti. Dva danska otoka koja su otprilike kao trećina naše zagore, od devastiranih područja postala su mjesta ugodnog življenja, razvijene poljoprivrede, internetske infrastrukture, energetski neovisni, predvodnici smanjenja zagađenja zraka i uspjeli su zaokrenuti demografske trendove. Nisu to postigli dijeljenjem besplatnih knjiga svima, i onima kojima to ne treba i besplatnom tunelarinom. Privatizacijom nekih županijskih tvrtki, smanjenjem i optimizacijom ostalih dijelova Županije možete osloboditi ogromna sredstva s kojima se mogu napraviti ozbiljne stvari. Ovo sada je samo zadržavanje postojećih pozicija i privilegija, ali u isto vrijeme i upropaštavanje Hrvatske."

Osim proračuna komentirali smo i, putem vijećničkih pitanja, kašnjenje izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Lećevica. Obzirom da RCGO nije napravljen na vrijeme, do kraja 2018. godine, što je bio rok postavljen od strane Europske komisije, od 2019. bit ćemo prisiljeni plaćati penale.