Država ne smije donositi zakone za povlaštene tvrtke

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

PAMETNO O POMAGANJU DRŽAVE AGROKORU

Stranka Pametno reagirala je danas na Vladinu najavu donošenja posebnog zakona o problemima privatne tvrtke Agorkor

Split, Zagreb, 27. ožujka 2017. – Stranka Pametno oštro se protivi miješanju države u spašavanje pojedinačnih tvrtki jer je njen zadatak jednaka zaštita svih građana.

– Državna politika spašavanja pojedničnih tvrtki nema opravdanja, bez obzira zapošljava li 100, 7.000 ili 8.000 ljudi. Država mora imati samo jasan stav o mogućnostima zaštite radnika te malih i srednjih dobavljača. Pri tome nikako ne smije na sebe preuzeti dugove već isključivo brigu o ljudima – kaže Maja Vehovec, potpredsjednica stranke i predsjednica Pametno Zagreb te dodaje – Sada nije važan Todorić, važni su radnici odnosno nije važan vlasnik, važno je da tvornice i tvrtke rade. Agrokor je nazvan sistemtskom tvrtkom, a nije objašnjeno što to znači. Također, trenutak i način komunikacije o ovom zakonu otvara pitanje pogodovanja. Vlada vjerojatno smatra da država može nazvati neku tvrtku sistemtskom, smatraju u stranci Pametno, i time sebi dati pravo intervencije protivno Ustavu. Istovremeno Vlada nema sistemska rješenja za građane u dugovima i u blokadi, nema sistemska rješenja za ogroman broj ljudi koji odlazi u inozemstvo. Nema niz sistemskih rješenja o važnim stvarima za život građana, ali nudi sistemsko rješenje za jednu privatnu tvrtku. A problemi dotične tvrtke prvenstveno su uzrokovani slabim upravljanjem. Hrvatska pritom nema adekvatan zakonski i institucionalni okvir za normalno funkcioniranje tržišnog gospodarstva pa pisanje zakona za rješavanje problema u jednoj kompaniji ne može riješiti problem slabih zakona i institucija.

Pitanje jednakog tretmana svih poduzetnika i građana za stranku Pametno je ključno pitanje budućnosti zemlje. Stranka se ne protivi unaprjeđenju propisa koji uređuju stečajne i predstečajne postupke, ako su oni u skladu s Ustavom, najboljom europskom praksom i štite interese najširega sloja građana što uključuje i zaposlenike tvrtki i njihove dobavljače. Neka Vlada jasnije iskaže svoje namjere, zaključuju u Pametno, kako bismo se uvjerili da iza svega ne stoji pogodovanje jednom čovjeku i interesnim skupinama koje ga okružuju. Jer ako je o tome riječ, ova vlada trenutno mora otići.