GRAĐANIMA SE TAJI DA SMIJU ODLAGATI GRAĐEVINSKI OTPAD U RECIKLAŽNOM DVORIŠTU NA KAREPOVCU

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 18. travnja 2020. – Zahtijevamo da Čistoća Split na temelju zakonskih obaveza konačno počne preuzimati manje količine građevinskog otpada. Neka napokon s Gradom počnu promovirati ovu mogućnost i postave obavijesti na površinama gdje se ostavlja građevinski otpad. Na ovaj način ćemo sigurno smanjiti stvaranje mini deponija po ulicama, a gradske tvrtke neće trošiti stotine radnih sati na čišćenje i skupljanje građevinskog otpada s ulica i odvoženje na legalna odlagališta – predložio je gradski vijećnik stranke Pametno Branimir Urlić.

Dodao je da su Čistoća i Banovina zaostali u nekom prošlom vremenu neselektivnog bacanja otpada na Karepovac.

-Nikako da shvate kako je došao kraj tom sitnom kokošarenju. Svojim neradom, osim što štete prirodi, a time i našem zdravlju, praktički su pružili ruku kriminalu kojeg je USKOK rješavao – izjavio je Urlić.

Svima je već poznata situacija sa sramotno lošim procesom gospodarenja otpadom u Gradu Splitu koji je rezultat dugogodišnjeg nerada gradskih uprava i Čistoće. Jedan od problema koji je eksplodirao ovo ljeto na području Splita nakon akcije USKOK-a i privođenja djelatnika Čistoće, tiče se odlaganja građevinskog otpada. Svjedoci smo stotina mini deponija koji svakodnevno nastaju po svim gradskim kotarevima jer osim na odlagalištu privatne tvrtke u Trogiru, privatnim osobama nigdje nije omogućeno odlagati građevinski otpad. Grad Split kao ni okolne jedinice lokalne samouprave nisu ništa napravile što se tiče navedene problematike, nego očekuju da isto napravi privatna tvrtka, koja je tek u procesu ishođenja dozvola, na području kamenoloma u Kaštelima.

Čistoća Split i Gradska uprava u vezi ovog problema pokazuju neshvatljivu nezainteresiranost koja uključuje neprovođenje odluka Gradskog vijeća kao i direktno kršenje zakona i pravilnika.

Prije svega, jedinica lokalne samouprave dužna je, sukladno zakonu, sudjelovati u sustavu sakupljanja građevinskog otpada te obavljati djelatnosti sakupljanja, oporabe i zbrinjavanja istoga.

-Grad Split uz to nema još sortirnicu i kompostanu koje bi omogućile povećanje postotka odvajanog otpada, a isto tako nemamo ni reciklažno dvorište za građevinski otpad koje je predviđeno u Planu gospodarenja otpadom koje je usvojilo splitsko Gradsko vijeće 2018. godine. Iste godine Grad Split je potpisao ugovor vrijedan 806.000 kuna s grupom tvrtki (Ecoina, Hidroplan i Institut IGH) koje su trebale izraditi tehničku dokumentaciju za navedene objekte te ponuditi buduće lokacije, ali do danas obaveze iz ugovora i rješenja nisu predstavljene javnosti – upozorio je Urlić.

 

-U izvješću o gospodarenju otpadom poslanom za predstojeću sjednicu Gradskog vijeća navodi se da planskom dokumentacijom na području Grada Splita nije određena lokacija reciklažnog dvorišta za građevinski otpad, iako po GUP-u reciklažna dvorišta mogu biti smještena u skoro svim građevinskim zonama. Čudno je ovakvo nepoznavanje glavnog gradskog prostornog dokumenta ili je ovdje slučaj o namjernom izbjegavanju obaveza - zaključio je Urlić.