Gradonačelnik Splita želi prevariti vijećnike i javnost

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 17. travanj 2020. – Unatoč pompoznoj najavi mjera za spas gospodarstva te okupljanju cijelog tima stručnih suradnika koji su radili na prijedlozima pomoći poduzetnicima, grad Split još uvijek nije usvojio predstavljene mjere.

Naime, gradsko vijeće Splita prošli tjedan je održalo svoju prvu elektroničku sjednicu na kojoj je, među ostalim, usvojeno samo nekoliko osnovnih mjera, a to su neplaćanje zakupa gradskih prostora i javnih površina te oslobađanje od komunalnih naknada do kraja lipnja za objekte kojima je zabranjen rad. Protestirali smo zbog toga što već tada nisu donesene i druge gospodarske mjere, ali nam je obećano da će sve biti pripremljeno za novu sjednicu ovog tjedna. Međutim, ponovo smo prevareni.

Naime, vijećnicima je poslan dnevni red za sjednicu sazvanu za četvrtak 23. travnja, bez ijedne nove točke koja se odnosi na mjere za pomoć gospodarstvu, a tematska sjednica se odgađa za 30. travnja. Čak se za dvije mjere donesene prošli put već traži izmjena.

 - Točke predložene na ovoj sjednici nisu hitne i mogu čekati bar još mjesec dana. Gospodarstvo ne može čekati. Već smo poslali svoje prijedloge, apelirali da se hitno otpiše komunalna naknada za sljedećih 6 mjeseci za poslovne subjekte pogođene ovom krizom, da se otpišu svi gradski nameti poput spomeničke rente, plaćanja reklama i koncesijskih odobrenja za sljedećih pola godine za poslovne subjekte. Predložili smo i odricanje od prireza u sljedećih 6 mjeseci, smanjanje plaća u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama te preusmjeravanje ušteda u fond za pomoć građanima i gospodarstvu – izjavila je predsjednica stranke Pametno i potpredsjednica gradskog vijeća Marijana Puljak.

- Zašto gradonačelnik ne odgodi donošenja suglasnosti za nova radna mjesta, ne stavi moratorij na nova zapošljavanja? Mjere za pomoć gospodarstvu trebaju biti hitno donešene. U dnevni red  je uvršten izvještaj o izvršenju proračuna za prošlu godinu i izvještaji svih komunalnih tvrtki. To su teme koje se inače satima diskutiraju i analiziraju jer govore o načinu rada gradonačelnika i poslovanju grada, a nikad ne budu na sjednici prije lipnja. Je li Opara požurio s ovim dnevnim redom i stavio ih kao prioritet ispred gospodarske krize, nadajući se da vijećnici neće na elektroničkoj sjednici koja se održava bez prisutnosti medija, satima detaljno analizirati financijske izvještaje? Zašto se grad Split jedini ne drži upute Ministarstva uprave koja jasno nalaže da se elektroničkim putem održavaju samo sjednice s točkama koje su hitne i neodgodive? Ako nema hitnih točaka ne trebamo niti sjednicu održati. Možemo samo zaključiti da nas gradonačelnik želi prevariti, sakriti od javnosti kako je trošio novac iz proračuna, a za gospodarstvo ga nije briga. – zaključila je Puljak.