Gube li građani svoje plaže?

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, Zagreb, 19. travnja 2017. – Nakon sramotne odluke o dodjeli plaže Zlatni rat u Bolu fantomskoj tvrtki, a čije veze dovode do samih političkih aktera u priči, stranka Pametno podsjeća da su jednako dodijeljene i koncesije na plažama Kašjuni i Bene u Splitu. Očito je da pojedini političari koriste svoje pozicije vlasti do zadnjega trenutka, kako bi sebi i svojima dodijelili i javna dobra, poput plaža, a koje bi trebale pripadati isključivo građanima. Naravno, i ovaj put dodjelu ne prate ni kriteriji, ni planovi, ni društvena korist.

- Pametno se bori za plaže kao javno dobro od 2014. godine, kada smo još bili građanska inicijativa i kada smo slali primjedbe na Nacrt prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Nećemo dopustiti pretvaranje plaža u predmet političke trgovine i daljnju dodjelu koncesija rodbini, stranačkim prijateljima ili donatorima. Plaže pripadaju građanima i tako će i ostati. Kod dodjele dugoročnih koncesija na prirodna dobra moramo postaviti jasne kriterije. Gospodinu Kerumu i gospodi iz HDZ-a poručujem da ćemo osobno predvoditi prosvjed, kakav su već gledali na Prvoj vodi i kada su im upravo građani pomrsili njihove nemoralne planove – istaknula je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno i kandidatkinja za gradonačelnicu grada Splita. Napominje i da provedba javnog natječaja, s jasnim i nepristranim kriterijima, jedino može zaštititi interese građana.

Još 2014., u okviru javne rasprave i zakonske mogućnosti slanja primjedbi na Nacrt prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, članovi Pametno su reagirali i tražili da se zakonom nedvosmisleno zabrani bilo koji oblik ograđivanja plaža. Naročito se ne bi smjelo dozvoliti isključivo
korištenje plaža, čime bi se omogućilo ograđivanje i zatvaranje plaža za građane. Predlažući konkretne promjene Nacrta, naglasili su potrebu zadržavanja plaža kao općeg dobra, koje je na raspolaganju, otvoreno i dostupno svim građanima.

Zlatni rat u Bolu je jedna od najpoznatijih hrvatskih plaža i žalosno je s kojom arogancijom su tu plažu 'prodali' HDZ i HGS u Splitsko - dalmatinskoj županiji i to tvrtki koja ne bilježi nikakve poslovne rezultate ni zaposlene. To je posljednji udarac 'po babi i po stričevima' i kap koja je prelila čašu. Vrijeme je da građanska Hrvatska zaustavi takvu bahatost pojedinih političara, zaključuju u stranci Pametno.