Hrvatska je na putu za nigdje

×

Poruka greške

 • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
 • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, Zagreb 13. studenog 2018. – Za opravak je nužna dosljednost i ogovornost, prema svim građanima i državi u cjelini, a to ova Vlada nema, istaknuli su danas u stranci Pametno, komentirajući prijedlog proračuna za 2019. godinu. U vremenu kakvog – takvog gospodarskog rasta i blagonaklonih ekonomskih okolnosti u okruženju, Vlada nema nikakvu namjeru raditi velike rezove u porezima, niti smanjivati javni dug, koji je još uvijek izrazito visok, puno veći od onoga prije zadnje krize. 

- Putujemo nigdje, ovo je još jedan uhljebnički proračun. Prihodi se planiraju više za cca šest milijardi kuna, što se uglavnom odnosi na sredstva EU fondova, a rashodi države i dalje rastu i to za preko osam milijardi kuna. Znači još više uhljeba, još više namještenih javnih nabava, pogodovanja stranačkim prijateljima i podobnicima. Vlada je potrošila reforme koje je mogla provesti bez većih rezova koji bi se odrazili na njihovu glasačku mašineriju, za daljnje korake nema želje, a ni znanja. Strukturnih reformi nema na vidiku, reforma javne i lokalne uprave ne postoji, a zdravstvo izlaz traži u skupljim cigaretama. Mirovinski sustav je smislio samo povećanje dobi umirovljena i pokušaj prelijevanja drugog u prvi stup. Potezi sve gori od gorega – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i dodaje - Nakon nekoliko pompozno najavljenih poreznih rasterećenja, vidimo da je samo zagrebana površina. Nužni su puno veći pomaci u rasterećenju gospodarstva. Pametno predlaže manje države, manje poreze, više pravde. Konkretno:

 • preustroj javne uprave,
 • drastično smanjenje broja gradova i općina, umjesto sadašnjih 556 na 123, 5 regija umjesto 20 županija,
 • jačanje fiskalne odgovornosti i uvođenje osobne odgovornosti dužnosnika,
 • strategija upravljanja javnim dugom i njegovo brzo smanjenje,
 • mirovinska reforma, jačanje drugog i trećeg stupa, međunarodna diversifikacija ulaganja mirovinskih fondova,
 • jedinstvena stopa poreza na dohodak za dohotke do jedan (1) milijun kuna godišnje,
 • smanjenje i ukidanje parafiskalnih nameta,
 • prodaja državnih tvrtki bez elemenata javnog dobra,
 • odlučna reforma zdravstvenog sustava. 

Rejting Hrvatske među usporedivim članicama EU i rejting na Doing business listi jasno ukazuju na loše stanje i situaciju u Hrvatskoj, ističu u Pametno. Ekonomija poput naše, sa stihijskim turizmom kao primarnom granom, velikim javnim dugom te ogromnim državnim i paraprivatnim sektorom koji ovisi o državi, može se samo pomoliti da ne dođe do novog globalnog potresa, koji ovakve zemlje pogodi puno jače i duže od onih pripremljenih na takve izazove.

- Mašući novim proračunom skrivaju ogromno povećanje rashoda države. Neodgovorno troše javni novac i time opasno ugrožavaju budućnost naše djece. Bojimo se i pomisliti što bi se dogodilo bez pozitivnog salda s Europskom unijom. Veliki deficit i rast javnog duga bio bi neminovan. Nije im bilo dovoljno ni jasno upozorenje Europske komisije o neprovođenju strukturnih reformi kao ključnom faktoru u gospodarskom oporavku – istaknula je Puljak i zaključila – Uz konkretne poteze koje smo naveli, društvu je potrebna velika doza liberalizma, bez koje nema pravih i brzih pomaka na bolje.