Kristina Vidan: "Prestanite ponižavati osobe s invaliditetom

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Pravo na besplatno sjedenje u invalidskim kolicima, u zagušljivoj i hladnoj garaži trajekta pet puta godišnje nije povlastica, već gruba diskriminacija i nepoštivanje osnovnih načela socijalne države. Poručila je to u srijedu potpredsjednica stranke Pametno Kristina Vidan, komentirajući najnoviju odluku Radne skupine za izradu Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kojom bi se pravo na besplatan prijevoz trajektom za osobe s invaliditetom ograničilo na pet puta tjedno za one s prebivalištem na otoku,dok bi se ostalima ograničilo na samo pet puta godišnje.

„Znaju li vladajući političari u Hrvatskoj s kakvim se poniženjima svakodnevno suočavaju osobe s invaliditetom? Znaju li da se na trajektima djeca s poteškoćama u razvoju voze zajedno s građevinskim materijalom u garažama? Tko uopće ima hrabrosti procijeniti koliko je puta tjedno dovoljno da roditelj trajektom preveze dijete s poteškoćama u razvoju s otoka na kopno?“, upitala je Vidan. Kako je pojasnila, radna skupina ministarstva ovom je odlukom potpuno izignorirala zahtjev 30-ak udruga osoba s invaliditetom, iako bi neograničen besplatan prijevoz bio tek mlaka kompenzacija za nepristupačnu uslugu javnog prijevoza koju je država dužna osigurati. Od 35 trajekata, samo su dva prilagođena osobama s invaliditetom.

„Nakon punih deset godina lažnih obećanja i dvije godine borbe za osnovna prava, jedna od najugroženijih skupina u ovom društvu ponovno je izigrana i obespravljena. Pitamo se zbog čega državni dužnosnici, pa tako i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, imaju pravo na besplatan prijevoz o trošku hrvatskih građana, dok se osobe s invaliditetom kontinuirano omalovažava. Novac iz proračuna pripada građanima ove zemlje, a oni sasvim sigurno ne misle da bi djeci s poteškoćama u razvoju trebalo ograničiti prijevoz trajektom na pet puta godišnje “, kazala je Vidan, poručivši odgovornima da prestanu ponižavati osobe s invaliditetom.

 „Nije li dovoljno da su do nedavno svi morali plaćati skupi prijevoz auta i pratitelja ili biti prisiljeni plovidbu trajektom prosjediti u kolicima u garaži, umjesto u putničkom salonu?“, rekla je potpredsjednica stranke Pametno. Jednakost u ovoj državi, zaključila je, samo je mrtvo slovo na papiru jer odluke donose oni koji ne shvaćaju da proračun ne služi plaćama dužnosnika, skupocjenim službenim automobilima i rezidencijalnim ljetovalištima za elitu koja ne zna niti ispuniti broj nekretnina u imovinskoj kartici.