Marijana Puljak: Sramite li se, ministre Berošu?

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 10. lipnja, 2020. – Iako su protekla čak dva mjeseca otkako je korona virus usmrtio 18 starijih osoba iz splitskog Doma za starije i nemoćne, vladajući i dalje skrivaju izvještaje inspekcija, pa i sam ministar zdravstva Vili Beroš, koji se, pritom, kandidira za izbore upravo u našoj županiji. Njegove nove izjave, u kojima kaže kako o domovima nije razmišljao i da nisu njegov problem su skandalozne, kao i činjenica da domom i dalje upravlja HDZ-ov arheolog Ivan Škaričić.

 

- HDZ opet pokazuje da nema nimalo srama, da ih na putu do Sabora nije briga čak ni za ljudske živote i da svakako pokušava zataškati skandale svojih lokalnih moćnika. Čovjek se zaista pita u kakvoj mi to državi živimo, a oni još bez imalo srama okolo lijepe plakate da je sigurnost građana ključna. Zamislite samo da je netko uzeo oružje i pucao u nekom trgovačkom centru i ubio 18 ljudi. Svi bismo se zgražavali. A ovdje je netko dopustio da jednako strada 18 starijih ljudi, nečijih roditelja ili djedova, pa nikome ništa. Najlakše je okriviti virus za svu nesposobnost koju nam svojim kadroviranjima HDZ iskazuje već godinama. Međutim, to je i opasno, da se tako olako netko poigravaju našim životima i ne snose nikakvu odgovornost. Zato moram pitati – sramite li se, ministre Beroš? – upitala je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno. Dodaje da su ministrove izjave posebno smiješne, s obzirom da je i sam slao inspekcijski nadzor u dom i nije dozvolio objavu ni tih rezultata. Ministar Beroš i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković su skrivanje inspekcijskih izvještaja pravdali istragom DORH-a, ali ih nisu objavili ni nakon potvrde Državnog odvjetništva da istraga ne bi bila ugrožena.  

 - Je li ministru Berošu barem neugodno doći u izbornu jedinicu, u kojoj je toliko ljudi umrlo u domu, kojim i dalje upravlja ravnatelj bez kvalifikacija? Može li Beroš mirne duše gledati u oči djece i rodibine pokojnika i reći da je napravio sve u njegovoj moći, da se pronađe krivac za tragediju? Ili oni stvarno misle da smo mi svi zaista ovce? Mi u stranci Pametno smatramo da je pokušaj zataškavanja nalaza, baš kao i nesazivanje županijske sjednice zoran prikaz vladavine HDZ-a, kojima je 18 ljudskih života nevažno u odnosu na stranačke stolce – kazala je Puljak.

 

Naime, županijski vijećnik stranke Pametno Ante Renić upozorio je da je 19. svibnja predan zahtjev svih oporbenih vijećnika za održavanje tematske sjednice Splitsko-dalmatinske županije, upravo zbog događanja u Domu. Iako su prošla već tri tjedna, a Županija je po Poslovniku dužna sazvati sjednicu u roku od 30 dana, to se još uvijek nije dogodilo.

 

- Vijećnicima još uvijek nisu dostavljena izvješća ravnatelja Doma ni ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Nadamo se da će u ovom slučaju župan Blaženko Boban i predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar poštivati zakonske odredbe, unatoč činjenici da je održavanje sjednice u

predizborno vrijeme izuzetno neugodno za HDZ i partnerski HGS. No, mi nećemo dopustiti da predizborna obećanja bace sjenu na tragediju koja se dogodila - poručio je Renić.