Molitelji pred bolnicama i donošenje mjere o zabrani okupljanja na manje od 150 m

Split, Zagreb, 12. ožujka 2019.

Nastavno novom okupljanju tzv. molitelja pred bolnicama i zdravstvenim ustanovama, stranka Pametno je predstavničkim tijelima 29 gradova u Hrvatskoj danas ponovno poslala prijedlog Zaključka o donošenju mjere o zabrani okupljanja na manje od 150 metara ispred bolnica i zdravstvenih ustanova.

 

Naime, okupljanja i prosvjedi pred samim ulazima u medicinske ustanove uznemirujući su za bolesnike i pacijente ustanova, osobito za žene koje su i same već traumatizirane svojom situacijom, zbog čega svi moraju imati slobodu pristupiti zdravstvenim ustanovama bez straha od progona ili javne osude.  

Članak 11. Zakona o javnom okupljanju propisuje kako nisu dopušteni niti mirno okupljanje niti javni prosvjedi u blizini bolnica. Kako ne bi došlo do krivog tumačenja pojma „blizina bolnica“ Pametno predlaže predstavničkim tijelima jedinica lokalne uprave i samouprave da zaključkom jasno definiraju zaštićenu zonu.

Pametno zahtijeva primjenu Zakona kao i zaštitu prava žena i pacijenata te zaštitu prava na ne uznemiravanje zaposlenih u bolnicama i klinikama kao i građana koji iz bilo kojih razloga posjećuju bolnice i klinike.