Neradnici, van iz zdravstvenog sustava

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 23. studenoga 2018. – Stanje županijskih domova zdravlja je zaista loše, a Dom zdravlja Splitsko - dalmatinske županije propušta priliku javiti se na pozivni natječaj dodjele europskih bespovratnih sredstava, u okviru operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Na 7. sjednici Županijske skupštine, još u prosincu 2017. vijećnici stranke Pametno pitali su Dom zdravlja SDŽ zašto se nisu prijavili na natječaj u kojem je na raspolaganju 34 milijuna kuna bespovratnih sredstava za poboljšanje zdravstvene zaštite na području Splitsko – dalmatinske županije. Odgovor je bila gomila birokratskih opravdanja, ostala je samo nada da će se tek prijaviti. Ali, to se nije dogodilo.

- U rujnu ove godine opet smo pitali u kojem je statusu prijava na natječaj i, kao i prvi put, odgovor je kako se Dom zdravlja još uvijek nije prijavio na natječaj. Zbilja neodgovorno i bezobzirno – kaže Igor Skoko, županijski vijećnik Pametno i dodaje – Velika 'novost' u njihovom odgovoru je vijest da se predstavnici Doma zdravlja često sastaju s predstavnicima Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb i predstavnicima Javne ustanove RERA. Kako je onda moguće da ni nakon devet mjeseci, svim sastancima unatoč, prijava na natječaj nije spremna? 

Kao da očita nebriga za kvalitetu zdravstvene zaštite na području Županije splitsko - dalmatinske nije dovoljna, iz Doma zdravlja odgovornost pokušavaju prebaciti na koncesionare jer oni navodno ne žele besplatnu opremu (?!). Kako ćemo naprijed, pitaju se u stranci Pametno, kad nadležnom Domu zdravlja problem predstavlja planiranje edukacije liječnika, promicanje ravnopravnosti spolova, zabrana diskriminacije, rad na pristupačnosti osoba s invaliditetom i slično. 

- Obzirom da smo i sami stanovnici Županije, raspitali smo se među koncesionarima zašto je tako, zašto ne žele besplatnu opremu. Jedini je odgovor njihovo beskrajno čuđenje nad činjenicom da Dom zdravlja uopće radi na prijavi jer nisu dobili nikakav poziv za sudjelovanje u natječaju – dodaje Skoko i zaključuje - Ovakvo ponašanje, nerad i sporost zaista su neprihvatljivi. U situaciji kad nam je zdravstveni sustav preopterećen, manjak zdravstvenog kadra akutni problem, a liste čekanja se mjere u mjesecima pa i godinama, ovakav nerad je za svaku osudu. Propuštamo milijune koji nam se nude, a županu nije neugodno. Pozivamo stoga gospodina Bobana da učini minimum zdravorazumske odluke i razriješi ravnatelja Petrica dužnosti.