NEREALNO PLANIRANJE PRORAČUNA STIGLO NA NAPLATU: RASHODI ZA ZAPOSLENE I DALJE RASTU, A ČITAV NIZ PLANIRANIH PROJEKATA NIJE REALIZIRAN

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 23.travanj 2020. – Temeljem Izvještaja o izvršenju gradskog proračuna za prošlu godinu, stječe se prividan dojam o rekordnom izvršenju. Još 2009. godine kada su prirez i drugi nameti građanima bili manji, Grad Split je ostvario prihod od 925 milijuna kuna, a sad, 10 godina kasnije ostvareno je svega dva milijuna kuna više, pa bi tako teza o rekordima bila neutemeljena – izjavila je gradska vijećnica stranke Pametno Natalia Tafra Bazina.

Ukupno izvršenje proračunskih prihoda je manje za 100 milijuna kuna od planiranih. Ponovno smo imali nerealno planiran proračun. Rebalans je rađen u 11. mjesecu kad su već sve stavke trenutne situacije poznate, što je još jedna potvrda lošeg planiranja.

- Čitav niz najavljenih projekata nije ni započet, dok je izvršenje po pojedinim resorima minorno. U urbanizmu realizacija iznosi svega 27,6 % plana, a u odsjeku za strateško planiranje i upravljanje 22,8 %. Očigledno je iskazani višak rezultat neizvršenja planiranih rashoda, a ne bolje naplate prihoda o čemu se želi stvoriti dojam. Među planiranim, a neostvarenim investicijama su Dračevac, Kopilica, reciklažna dvorišta, čitav niz cesta, Trg Hrvatske bratske zajednice, ulica Hrvatske neovisnosti,  Hospicij, DV Ružmarin te je njihova realizacija gotovo 0 kn. Istovremeno, dio novca je uludo utrošen na pojedine “projekte”, poput Kopilice koja nas je koštala 942 tisuće kuna – komentirala je Tafra Bazina.

Sredstva od EU fondova su daleko od najavljivanih te predstavljaju još jednu propuštenu priliku. Naime, izvorni plan za EU fondove je bio 43,8 milijuna, rebalansom je smanjen na 26,7 milijuna, dok je na kraju izvršeno svega 18,7 milijuna kuna. Realizacija velikih projekata je u ovom mandatu upitna i zapravo je nema.

Sredstva spomeničke rente u iznosu od 10 milijuna kuna i od otkupa stanova 12 milijuna kuna, ne troše se za namjene za koje se prikupljaju. Ta sredstva namijenjena su Odsjeku za staru gradsku jezgru i baštinu, no realizirano je samo 70% troškova.

- Rashodi za zaposlene i dalje rastu. Veći su za 1,3 milijuna kuna u odnosu na 2018. i 21,5 milijuna u odnosu na 2017. godinu. Za prekovremene sate i ugovore o djelu isplaćeno je 6,5 milijuna kuna, što predstavlja prekriveni trošak i potvrdu da često spominjana racionalizacija ne postoji. Socijalne naknade su smanjene za 5,1 milijuna kuna. Dospjela potraživanja realno rastu, ali zbog kompenzacije i fiktivne naplate 35 milijuna kuna od Sveučilišta, stvara se privid o smanjenju – izjavila je Tafra Bazina.