OSNIVANJEM FONDA OD 150 MILIJUNA KUNA DO SPASA MIKRO I MALIH PODUZETNIKA

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

SPLIT, 29. travnja 2020.Splitsko-dalmatinska županija trebala bi uložiti dodatne napore za pomoć poduzetnicima suočenim s gospodarskom krizom.  

 „Ukupno 35 % zaposlenog stanovništva na ovom području radi u turizmu i trgovini, a to su sektori koji u redovnim uvjetima poslovanja značajno pridonose proračunu. Riječ je o snažno pogođenim sektorima i očekujemo manjak u proračunu od približno 200 milijuna kuna. Nejasno je kako u županiji namjeravaju nadomjestiti taj manjak“, upozorio je županijski vijećnik stranke Pametno Ante Renić.

 „Predlažemo i smanjenje plaća u županiji za 10%, čime bi se uštedilo najmanje sto milijuna kuna. Ovdje je važno naglasiti da se smanjenje plaća ne bi provelo linearno, što znači da bi od njega bile izuzete tvrtke ili institucije u zdravstvu, kao i djelatnici čije plaće ne prelaze iznos od 4.500 kuna. Predlažemo i ukidanje naknada članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća, što bi također donijelo određenu uštedu“, pojasnio je.

 Renić predlaže osnivanje posebnog županijskog fonda za pomoć gospodarstvu, kao i dodatne mjere pomoći za poduzetnike. Nakon osnivanja fonda za pomoć gospodarstvu u njega bi se prvo rebalansom proračuna trebao prebaciti višak sredstava od prošle godine, koji bi prema očekivanjima trebao iznositi oko 80 milijuna kuna. Prema njegovom mišljenju, ujedno je potrebno zaustaviti programe, subvencije i ulaganja koja nisu nužna ili pak financirana sredstvima EU-a, a za tu svrhu namijenjena sredstva također preusmjeriti u programe pomoći gospodarstvu.Sljedeći korak koji smatra neophodnim je preusmjeravanje sredstava koja je županija namijenila za sufinanciranje turističkih manifestacija, od kojih su neke već odgođene.

 „Na ove načine prikupilo bi se ukupno oko 150 milijuna kuna namijenjenih fondu.Osim 50 milijuna kuna iz fonda za najmove, jednak iznos bi mogao bi poslužiti kao dodatno jamstvo mikro i malim poduzetnicima pri odobravanju kredita za obrtni kapital ili nova zapošljavanja, što je od izuzetne važnosti i poduzetnicima početnicima. Nadalje, 50 milijuna kuna iz fonda trebalo bi, istaknuo je, uložiti u širenje programa sufinanciranja kamata na kredite koje bi mikro i mali poduzetnici dizali za nova zapošljavanja i obrtni kapital, na način da krediti budu beskamatni. Takvom uštedom za tvrtke osigurao bi se lakši dotok kapitala u sustav županijske privrede. Mikro i mali poduzetni čine 99 % tvrtki u županiji i predstavljaju okosnicu gospodarstva“, izjavio je Renić.

 „Značajan učinak postigli bismo i oslobađanjem od koncesijskih naknada za prošlu godinu, naravno, u dogovoru s ministarstvom i lokalnom samoupravom, i to za sve one koncesionare koji svoje obveze redovno podmiruju. Također, oslobađanjem obveze plaćanja poreza na cestovna motorna vozila gospodarstvu županije bi 'ostavili' 23 milijuna kuna“, zaključio je Renić.