Otvorili smo brzu cestu Trogir - Omiš

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Brzu cestu Trogir – Omiš i njenu dionicu od Stobreča do Omiša čeka se već 40 godina, a ovo je pravo vrijeme za novu seriju obećanja o novom roku izgradnje. Za četiri desetljeća skupilo se laži vladajućih, pa je koalicija danas krenula graditi ključnu dionicu ceste i obećala izgradnju za šest mjeseci, rugajući se predizbornim obećanjima.

Narugali su se svima onima koji su do sada obećavali izgradnju te brze ceste, a do dana današnjeg ništa se nije maklo. Ovom prilikom izveli su performans postavljanja kamena temeljca , ‘osigurali i tešku mehanizaciju, kako bi građani, konačno, dobili prometnicu koju vlasti obećavaju 40 godina’. Riječ je o najprometnijoj cesti u državi, kojom dnevno prometuje 60 tisuća vozila, što je više od bilo koje prometnice u Hrvatskoj, više nego što automobila prođe kroz naplatne kućice u Lučkom. Ljeti su kolone automobila na ulazu u Split ili Omiš duge 10-tak kilometara, lani je i Google zabilježio najveći prometni kolaps u svijetu baš na ovom čvoru.

– Uz Pelješki most ovo je trebao biti najveći cestovni projekt u Republici Hrvatskoj vrijedan 300 milijuna eura. Iznad Cetine, kod Omiša još od 2012. stoji „tunel koji vodi u ništa“, kako ga građani od milja zovu. U dionicu te ceste, omišku zaobilaznicu, je dosad potrošeno više od 350 milijuna kuna i dalje ni makac. Oko Splita, drugog grada po veličini u Hrvatskoj, vlada opći prometni kaos, posebno u ljetnim mjesecima. Sve je to rezultat vladavine istrošenih političara proteklih 30 godina. Dosta je Dalmacija bila rob nesposobnog HDZ-a, koji isključivo misli o svojim privatnim interesima, umjesto o potrebama svih stanovnika. Dalmaciji je pun kufer laži i lažnih obećanja – rekao je Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, 14. na listi za X. izbornu jedinicu, u ime Stranke s imenom i prezimenom.

– Ovo je model rješavanja infrastrukturnih projekata HDZ-a, ali i SDP-a. Mi danas govorimo o projektu koji se već rješava 40 godina. Pola stoljeća nisu sposobni napraviti apsolutno ništa konkretno, ništa infrastrukturno značajno za grad Split, ne samo za grad Split nego i za cijelu Dalmaciju. Kompletno svaka struktura najavi neki višemilijunski infrastrukturni projekt, apsolutno ga ne realizira. I pred izbore opet obećavaju ista obećanja o istim projektima. Ne znam da li oni smatraju da je narod toliko glup da konačno ne shvati da je ovim lažima kraj? – upitao je Pranić.

Udaljenost koja se u normalnim uvjetima prijeđe automobilom za 15-tak minuta ljeti traje po nekoliko sati. Onemogućen je normalan život ljudima koji žive na tom pravcu, odlazak na posao, odlazak liječniku. Od Splita, tj. Stobreča do Omiša ne postoji alternativni pravac koji bi za vrijeme gužvi pomogao ljudima doći do svog odredišta. U pitanju je i sigurnost ljudi jer u slučaju bilo kakve prirodne ugroze, požara, potresa, hitne službe ne mogu koristiti ikakvu drugu prometnicu.

– Stanovnici ovog područja već 40 godina čekaju na otvaranje radova na brzoj cesti Trogir – Omiš. Puste vlade su do sada obećavale i otvarale iznova radove prije svakih izbora, mi smo tu da upozorimo na to, ali i da se narugamo čak malo sa svima njima koji su obećavali, a svake izbore produžuju taj rok, zadnji rok je 2023. godine.

Ova cesta je žila kucavica ovog područja, njom gravitira gotovo pola milijuna stanovnika, a ovaj dio najkritičniji od Stobreča do Omiša je zapravo jedina prometnica za sve građane ovog područja kojima je ugrožena sigurnost čak i u slučaju bilo kakve prirodne ugroze, požara, potresa; ovo je jedina cesta kojom oni mogu bježati i spašavati svoj dom; jedina cesta koju i hitne službe mogu koristiti.

Ovdje smo rekli da obećavamo kada dođemo na vlast ‘sagradit ćemo cestu za šest mjeseci’, to je razina laži kojom su nas zasipali i HDZ i SDP proteklih 40 godina – istaknula je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno i nositeljica liste broj 5 u X. izbornoj jedinici, koalicije Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokusa.

Dodala je kako se sada izmišlja i trajektna luka u mjestu Krilo-Jesenice, ne bi li se opravdala multimodalnost projekta i pokušao izvući novac iz EU fondova, no nesposobnost i lijenost dosadašnje HDZ-ove administracije su garancija da će i ovo propasti. Kao vrhunac licemjerja je izvukla primjer kada je HDZ obećavao kraj izgradnje ceste u 2008. godini, uz igrokaz s potpisivanjem ugovora s europskom bankom.