Pametno zatražilo manji prirez za građane

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 19. prosinca 2019. – Stranka Pametno predložila je Gradskom vijeću Splita da usvoji Odluku o smanjenju prireza na 10 posto. “Do sada nismo uvidjeli nikakve namjere racionalizacije gradske uprave, ne vidimo je ni u proračunu za iduću godinu. Sredstva koja su prethodnih godina dobivena povećanjem prireza, nisu se koristila ni za socijalu niti za poboljšanje uvjeta života roditeljima, djeci u školama i vrtićima“, poručila je predsjednica stranke Pametno i gradska vijećnica Marijana Puljak te zatražila smanjenje prireza sa sadašnjih 15 na 10 posto.

 „Glasanje o proračunu nije samo glasanje o brojkama. To je istovremeno glasanje o povjerenju vama i vašoj ekipi. Već 25 godina na državnoj i lokalnoj razini nam dokazujete kako u vas ne treba imati povjerenja. Ovaj proračun je samo još jedan dokaz u nizu“ izjavila je Puljak na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita. Također, vijećnici stranke Pametno na današnjoj su sjednici predložili 25 amandmana, među ostalim i uvođenje Građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti u splitskim školama. "Aktivni građani, koji su upoznati sa svojim demokratskim pravima i dužnostima te razmišljaju svojom glavom, očito nisu poželjni", komentirala je Puljak nakon odbijanja amandmana.

Vijećnik Branimir Urlić predložio je povećanje stavke kapitalna ulaganja na sportskim objektima za 100 tisuća kuna, kako bi se na bazenima Poljud ugradio lift za osobe s invaliditetom te time omogućilo korištenje istih za sve građane Splita. „ Radi se o minornom ulaganju u iznosu od sto tisuća kuna. Ni gradonačelnik ni dogradonačelnik to nisu htjeli prihvatiti iako smo našli izvor financiranja, a to je zamišljena proslava navijačke skupine Torcida. Ovim zahvatom osobe s invaliditetom mogle bi koristiti bazen na Poljudu kao i svi ostali građani“, izjavio je Urlić nakon odbijanja amandmana.

Iz stranke Pametno osvrnuli su se i na Zakon o proračunu koji nalaže da je prijedlog proračuna i projekcija potrebno podnijeti Gradskom vijeću do 15. studenog. S obzirom na to da proračun nije podnesen u zakonskom roku, vijećnik Jakov Prkić upozorio je gradonačelnika da krši zakon i zatražio prijedlog proračuna te idućih mjesec dana slao požurnice zahtjeva. Gradonačelnik Opara Zakon je nazvao preporukom, a ne obavezom. „Pozivam stoga ministra pravosuđa, gospodina Bošnjakovića, da uputi i nas, gradske vijećnike, a i sve građane Republike Hrvatske, koji su to zakoni preporuka, a kojih se moramo pridržavati. Uputit ćemo i službeni dopis ministarstvu s ovim upitom“ najavila je Puljak.