Poštena politika rješava korupciju

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 30. lipnja 2020. – Nepoznati počinitelji, koji već mjesecima ostavljaju po gradu Splitu vreće s natpisima KRIMINAL I KORUPCIJA, otkrili su se danas javnosti, a riječ je o članovima i simpatizerima stranke Pametno. Time je ujedno koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokusa danas predstavila svoj stav o korupciji te kako se misle s njom obračunati, ako im građani daju povjerenje na predstojećim izborima.

- Od ožujka skupljamo krupni otpad po gradu i ostavljamo u vrećama - korupcija i kriminal jer želimo ukazati ne samo na to da Split nema rješenje za odlaganje građevinskog otpada svojih građana, već i za puno veće probleme. Jedno od najvećih problema i Dalmacije i Hrvatske je velika premreženost pojedinaca i institucija, netransparentnost politike i upravljanja i pogodovanje raznim skupinama. Uz pravosuđe, korupcija je rak rana ovoga društva i to je svakako jedan od prvih poteza kojima se mislimo baviti u našoj koaliciji – istaknula je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno i nositeljica liste koalicije za X. izbornu jedinicu.

U programu koalicije za borbu s korupcijom, ključnim se ističe prevencija korupcije i transparentnost. To bi značilo jačanje institucija i zakonodavstva, kako bi se uopće mogućnost korupcije svela na najmanju moguću mjeru, a razvijanje kulture odgovornosti, etike i integriteta kod osoba koje obavljaju javne dužnosti. U sklopu prevencije, nužne su javne osude i sankcije za za povrede, kako bi se dodatno senzibilizirala i javnost i time onemogućilo nositelje javne vlasti u pokušaju bilo kakvog lošeg djelovanja. Jačanjem javnih očekivanja, podiže se i svijest kod nositelja dužnosti. Ono što je za borbu protiv korupcije dodatno važno je transparentnost, odnosno objava i dostupnost javnih podataka, kako bi građani u svakom trenutku mogli kontrolirati vlast, što partneri koalicije već i provode u nizu svojih lokalnih sredina.

- Vladajuća stranka je stanje u društvu dovela do atmosfere, u kojoj ljudi više uopće ne vjeruju da se nešto može učiniti po tom pitanju. Na svim rang listama civiliziranog svijeta smo na vrhu po korupciji i beznađu građana o promjeni takvog stanja. Dok drugi od antikorupcije rade samo šuplju reklamu, a zapravo im uopće nije u interesu takvo što provesti, mi u koaliciji imamo Daliju Orešković, koja je posvetila puno vremena borbi protiv korupcije i detaljno razradila strategiju suzbijanja korupcije i već je predala Saboru. Osim toga, naši partneri u koaliciji su otišli i korak dalje i transparentnost vladanja i trošenja javnog novca doveli do toga da se penju na vrh one druge liste, među prvima u svijetu uvode najmodernije mjere transparentnosti i sudjelovanja građana u upravljanju. To je model koji planiramo provesti u cijeloj Hrvatskoj – zaključila je Puljak.