Pogoduje li HDZ izgradnjom tunela kroz Kozjak privatnim interesima?

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

- Nedavno je održana i javna rasprava o “Studiji o utjecaju na okoliš čvora na DC8 i spojne ceste čvor Vučevica na A1-čvor na D8” u Kaštelima, na kojoj smo se uvjerili u  neodrživost ovoga projekta. Gotovo milijardu kuna utrošit će se u tunel i pristupne ceste, ukupne dužine oko 12 kilometara kojima će se dodatno zagušiti kaštelanska cesta, ionako jedna od najfrekventnijih prometnica u državi. Čvor Vučevica, u medijima poznat kao Sanaderov čvor, je najmanji prometni čvor na autocestama te kao takav u potpunosti neisplativ. Gospodarske zone kroz koje se pravda isplativost ovog projekta ne postoje ili su neodržive, kao i fantomski Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici  čija se gradnja najavljuje već 20 godina, a do kojeg bi ovaj tunel vodio. Okolne gospodarske zone zjape prazne i skoro su u potpunosti neiskorištene. Još jedna prazna gospodarska zona neće riješiti probleme zbog kojih je Hrvatska u potpunosti nezanimljiva investitorima. Dok je župan Boban najavljivao štrajk glađu samo kako bi progurao gradnju tunela, bojimo se da bi baš zbog njega mogli brojni građani ostati gladni - izjavio je županijski vijećnik stranke Pametno Igor Skoko.

Osim što će tunel u vrijeme krize nepotrebno opustošiti državni budžet, nepovratno će uništiti Kozjak, narušiti kvalitetu života i upropastiti poljoprivredni sektor koji je u posljednje vrijeme bilježi značajan rast na tom području, poručuju iz stranke Pametno.

- Zahtijevamo od investitora Hrvatskih cesta, da dostavi javnosti na uvid promjenu vlasništva čestica na trasi pristupne ceste u posljednjih 15 godina, kako se naknadno ne bi utvrdilo da se cesta forsira zbog interesa HDZ-a i njegovih članova. Dok je splet ostalih prometnica oko Splita u rasulu, trebali bi dobiti još jednu cestu koja će se spojiti na brzu cestu kroz Kaštela, koja ima stotine izlaza za maslinike i vinograde te ne zadovoljava osnovne standard. Pozivamo i DORH da istraži ima li u ovom slučaju pogodovanja privatnim interesima. Ekonomsku isplativost ovog projekta, mogu imati jedino vlasnici parcela preko kojih i uz koje ide trasa tunela, a jedan od njih je i politički tajnik HDZ-a Ante Sanader. Koliko bi cijeli projekt bio jeftiniji da trasa ide preko državnog zemljišta? – pita se splitski gradski vijećnik stranke Pametno Branimir Urlić.