Predstavljen Program Pametno za Zagreb

Konferencija za novinare Pametno za Zagreb

Zagreb, 5. svibnja - U narednom razdoblju upravljanja Gradom Zagrebom cilj nam je putem vijećnika stranke Pametno u djelo provesti politike pametnog upravljanja gradom. Izgraditi praksu odlučivanja i provođenja razvojnih lokalnih politika u interesu građana, a kakve u Zagrebu ne postoje. Uspostavit ćemo sustav jasnog i odgovornog upravljanja proračunskim sredstvima i sustav participiranja građana u donošenju odluka o trošenju gradskog novca, naglasila je Maja Vehovec, nositeljica liste za Gradsku skupštinu i predsjednica zagrebačke podružnice stranke Pametno, na današnjoj konferenciji za novinare stranke Pametno u Zagrebu.

Na konferenciji su predstavljene i ključne teme iz Programa Pametno za Zagreb, a među kojima su izrada i donošenje strateških planova za promet, gospodarenje otpadom, uvođenje mehanizama nadzora trošenja gradskog novca… Pametno za Zagreb sadrži i projekt izrade Registra nekretnina u vlasništvu Grada Zagreba, koji će biti detaljan i u elektronskom obliku, tako da građani imaju popunu informaciju s čim sve grad raspolaže i kako gospodari s nekretninama i po kojim ih kriterijima i kome dodjeljuje u najam ili korištenje.

Na izborima se ne bira samo gradonačelnik ili gradonačelnica. Građani imaju priliku izabrati ljude koji će ih naredne četiri godine predstavljati i u njihovo ime odlučivati kako će se trošiti gradski novac, boriti se za pokretanje razvojnih gradskih projekata i nadzirati trošenje devet milijardi kuna zagrebačkog proračuna“, istaknula je Maja Vehovec.

Zoran Marković je naglasio kako će se angažirati protiv današnje urbane devastacije gradskih četvrti:  „Kao vijećnik borit ću se da se na Trešnjevci ne dopusti izgradnja u ovom omjeru u kojem sada postoji. Za to trebamo strateške planove s gradskog nivoa i na njihovoj ćemo izradi inzistirati.“

Hrvoje Vranko je obznanio plan izgradnje pješačko-biciklističkog mosta koji bi bio između mosta Mladosti i mosta Slobode: „Takav most Zagreb nema, a jako je potreban jer je upravo na tom potezu svakodnevno najveća frekvencija prometovanja biciklista i pješaka. Zagreb ima sve više biciklista i pješaka u prometu i taj će se dobar trend zelenog prometa sigurno nastaviti. S druge strane dosadašnja prometna politika Grada išla je protiv biciklista i pješaka.“