Priopćenje za medije - Dražen Oreščanin: "Mjera za povratak iseljenih Hrvata jeftini je populizam"

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

ZAGREB, 9. ožujka 2020. – Najava premijera Andreja Plenkovića da „Vlada priprema mjeru koja bi potaknula povratak iseljenih Hrvata u domovinu“, jeftini je populizam kojim premijer kupuje političke bodove i pokušava opravdati sve loše poteze svoje Vlade koji su i doveli do iseljavanja građana, iako ni prethodna Vlada u tome nije bila bolja. Poručio je to u ponedjeljak poduzetnik Dražen Oreščanin, član Gospodarskog foruma stranke Pametno, dodajući da je najava ovakve mjere neodgovorna, budući da se aspekti njezine realizacije u praksi u potpunosti zanemaruju. Osim toga, građane u Hrvatsku sigurno neće vratiti ista vlast koja ih je iz ove države i otjerala.

 „Nevjerojatna je i sramotna činjenica da premijer sasvim ležerno najavljuje da će ogroman problem iseljavanja, koji iziskuje sustavno promišljanje stručnjaka i rješavanje iz temelja, i to korjenitim promjenama politika, riješiti tako što će 'zavući ruku' u proračun i dati ljudima novac da se vrate. Nijedan problem ne može se riješiti načinom razmišljanja koje je taj problem i proizvelo. U Hrvatskoj se godinama ništa nije promijenilo, nisu provedene nikakve strukturne reforme, nisu donesene nikakve mjere koje bi građane motivirale da ostanu u Hrvatskoj. Umjesto da se povuku konkretni potezi i uvedu suštinske promjene koje će im omogućiti da prestanu razmišljati o iseljavanju i pružiti im priliku za dostojanstven život i rad, donose se nekakve apsurdne vatrogasne mjere koje će samo produbiti postojeći problem“, smatra Oreščanin.

Problematičnim smatra i premijerov način izražavanja o novcima poreznih obveznika. „Premijer je kazao 'mi ćemo ih financijski poduprijeti da se vrate'. I on i cijeli HDZ se oduvijek izražavaju kao da su u pitanju njihovi vlastiti novci s kojima će nam velikodušno pomoći. Prodaju demagogiju da oni nešto rade i plaćaju, a to sve čine novcima građana“, kaže Oreščanin. Prema njegovom mišljenju, sporan bi mogao biti i iznos kojim će Ministarstvo rada poticati iseljenike na povratak. „Još je rano za procjene, ali sigurno se nitko neće vratiti u Hrvatsku zbog 10 tisuća kuna. Ako Vlada namjerava osigurati značajniji iznos kao što je, primjerice, 50 tisuća kuna pa to pomnožimo s okvirnom brojkom od 30 tisuća godišnje iseljenih, doći ćemo do milijarde i pol kuna iz proračuna, koje će nekome trebati oduzeti“, upozorava član Gospodarskog odbora stranke Pametno.

 Ipak, naglašava kako ne postoji dovoljno velik iznos novca zbog kojeg bi se građani koji su sreću morali potražiti u nekoj drugoj zemlji vratili natrag. „Ljude može vratiti isključivo promjena vlasti i zaokret politike u smjeru budućnosti i razvoja. Potrebno im je pružiti nadu u bolju budućnost i otvoriti prilike za kvalitetan život. Zašto bi se inače vraćali u Hrvatsku?“, pita Oreščanin.