Protiv stranačkih imenovanja školskih odbora

Kao zadnja točka dnevnog reda nastavka posljednje sjednice Gradskog vijeća Grada Splita u ovom sastavu, predviđene za srijedu 3. travnja 2013. s početkom u 9.00 sati, predloženo je imenovanje članova školskih odbora splitskih osnovnih škola, čiji osnivač je Grad Split. Kao osnivač 27 osnovnih škola Grad Split ima pravo imenovanja po tri od sedam članova školskih odbora. Školski odbori imaju ključan utjecaj na rad i razvoj osnovnih škola na području grada. Grad bi kroz stručne i profesionalne ljude imenovane u školske odbore trebao sustavno voditi brigu o radu škola i zajedno s ravnateljima i stručnim službama u školama osigurati najbolje obrazovanje i odgoj za našu djecu.

Prema najavama, u školske odbore će se imenovati veliki broj članova Hrvatske građanske stranke, što smatramo najgorim oblikom stranačkog klijentelizma i dokaz potpune nebrige za budućnost ovog grada, posebno u najosjetljivijem segmentu, a to je budućnost naše djece. Prema prijedlogu HGS će u školske odbore imenovati svoje članove, neke od njih čak i u više škola, te time samo nastaviti nebrigu za funkcioniranje osnovnih škola na području grada Splita. Prijedlog za imenovanje članova utvrđen je bez javnog poziva, bez mogućnosti da u tome postupku sudjeluju građani, udruge civilnog društva i mjesna samouprava (tj. gradski kotarevi i mjesni odbori), što smatramo nedopustivim kršenjem osnovnih građanskih prava.

Nezavisna lista Marijane Puljak “Za pametne ljude i Pametan grad” smatra da bi grad, kao osnivač  osnovnih škola, članovima školskih odbora trebao imenovati isključivo stručne, a ne stranačke, ljude i to uz suradnju s građanima, udrugama civilnog društva i mjesnom samoupravom. Pored toga trebalo bi osnovati poseban ured za rad sa školskim odborima, u koje bi imenovao stručne ljude, kao i organizirati edukaciju svih članova školskih odbora, povezati sve školske odbore svih škola i na taj način upravljati investicijama, osigurati poboljšanje i ujednačavanje uvjeta rada u svim školama.

Mi vidimo budućnost našeg grada kao Pametnog grada, u kojem su ljudi najveći i najvažniji potencijal. Smatramo da su škole najvažniji stupovi našeg društva te stoga snažno protestiramo protiv ovakve nebrige za njihovo funkcioniranje, a koja se pokazala i u dosadašnjim gradskim upravama, te kulminirala u sadašnjoj gradskoj strukturi. Upravo se ovih dana kao primjeri nebrige ističu neizvjesni dovršetak osnovne škole Pujanke, kao i istek građevinske dozvole za buduću osnovnu školu Pazdigrad.

Marijana Puljak i inicijativa “Za pametne ljude i Pametan grad”, koja će se kandidirati na predstojećim lokalnim izborima, stavlja ljudski potencijal na vrh liste svojih prioriteta i neprestano će se zalagati da grad Split postane grad jednakih mogućnosti za sve svoje građane, a posebno za djecu kao temelj budućnosti ovog grada.

Pozivamo gradske vijećnike da spriječe najavljeno imenovanje školskih odbora i prekinu dugogodišnju nebrigu za funkcioniranje škola u gradu Splitu i tako otvore mogućnost da se iz korijena promijeni odnos grada prema budućnosti naše djece.