Reklame na stupovima su opasnost za Splićane, a Spalatum DMC treba ugasiti

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 20. listopada 2020. - Posljednjih godina postojanje reklamnih panoa na stupovima javne rasvjete, izazivalo je negativne reakcije javnosti sa sumnjom na pogodovanja koncesionaru, postavljanje zabranjenih reklama u zaštićenoj jezgri, nelegalno korištenje električne energije te učestalo rušenje rasvjetnih stupova koje se nije događalo posljednjih desetljeća. Navedena rušenja stupova s reklamnim panoima postavila su pitanje postojanja atesta koji bi opravdao mogućnost dodatnog opterećenja stupova s nekoliko kvadrata površine reklame koja pri malo jačem vjetru ima efekt jedra.

 

- Sva pitanja postavljena Spalatum DMC da nam dostavi ateste koji bi potvrdili da je ovaj način korištenja rasvjetnih stupova siguran ostao je bez odgovora. Posebno smo se zabrinuli kada smo došli u posjed studije koju su Hrvatske ceste naručile od Fakulteta građevinarstva i arhitekture u Splitu, a koja je potvrdila da postavljanje reklama na stupove ekstremno povećava opasnost od rušenja stupova zbog povećanja zamora materijala. Osim gubitka nosivosti što može uzrokovati rušenje i s tim povezani nastanak materijalne štete, velika je opasnost od ugroze naših sugrađana. Također ovakvo opterećenje stupova izrazito smanjuje vijek trajnosti stupova što stvara dodatan trošak od nekoliko stotina tisuća kuna godišnje za predviđenu zamjenu stupova. Po tome ispada da građani Splita plaćaju zamjenu stupova koji se ubrzano uništavaju kako bi jedna nepotrebna gradska tvrtka dobila koncesijsku naknadu koju koristi za tko zna što – izjavio je gradski vijećnik stranke Pametno Branimir Urlić.

 

Koncesionar za najam 500 stupova godišnje izdvaja 900 tisuća kuna koje uplaćuje na račun Spalatum DMC – a. Ništa od tog novca ne ide u splitski proračun. Dijelom tog iznosa financira se i troje zaposlenika DMC-a, firme koja bi se trebala brinuti o kreiranju imidža Splita kao turističkog odredišta.

 

- Spalatum DMC d.o.o. turistička agencija ne obavlja osnovnu djelatnost zbog koje je firma i nastala već živi samo od upravljanja gradskom imovinom. Dovoljno je prisjetiti se kako je Grad Split 2018. godine firmu dokapitalizirao s 4 milijuna kuna i posudio joj još 4 milijuna kuna kako bi Spalatum DMC kupio preskupe kioske koje sada iznajmljuje na Žnjanu. Ova firma je bespotrebna i nema nikakvu svrhu. Što je prije ugasimo, manju štetu ćemo napraviti – izjavio je gradski vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić.