SiP i Pametno očekuju ostavku Olega Butkovića

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Stranka s Imenom i prezimenom i Pametno očekuju da će Oleg Butković u što skorijem roku podnijeti ostavku na ministarsku funkciju, s obzirom na visoke moralne kriterije koje je promovirao komentirajući druge korupcijske afere stranačkih kolega i ostalih pripadnika političke elite.

Nakon priznanja da je bio u Klubu Dragana Kovačevića iz kojeg se, sudeći po medijskim napisima, upravljalo državom, njezinim javnim poduzećima te davalo i primalo mito u uskom, odabranom krugu političkih moćnika, primorani smo podsjetiti na recentne izjave ministra Butkovića kojima je letvicu političke odgovornosti za afere podignuo na visinu koju sada sam ne može svladati.

Rijetko je koji ministar iz prethodne Vlade Andreja Plenkovića u gotovo svakoj situaciji izbijanja tuđih afera davao do znanja da postoji politička odgovornost na koju je pozvan svaki visoki državni dužnosnik, kao što je to činio ministar Oleg Butković. Dosljednost istog kriterija prema sebi važniji je test političke odgovornosti i etičnosti nego prema drugima.

Zato se ministar Butković treba prisjetiti sljedećih vlastitih izjava. O ministrima koji su muljali s imovinskim karticama rekao je: „Morate pitati one koji su pogriješili, jesu li naučili lekciju. Mi te kartice moramo ispuniti kako treba, i to je to.“ (Tportal, 30. 1. 2020.)

Aferu masonskih javnih prepucavanja u koju se upetljao tadašnji glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić komentirao je prizivanjem sigurnosnih provjera svih visokih dužnosnika, uključujući i ministara (Telegram, 20. 2. 2020.) Prometnu presretačku aferu svojeg klupskog kolege iz Slovenske 9, predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, komentirao je ovako: „Kada izlazim iz Vlade odmah se vežem, bojim se da me ne snimite. Bio bi veliki medijski pritisak, oporba bi skočila, sumnjam da bih 'preživio'“. (Jutarnji list, 26. 9. 2019.)

Najživotopisniji komentar dao je na bizarnu izjavu bivšeg v.d. ravnatelja APN-a, Krešimira Žunića: „Svašta sam vidio i doživio u politici, ali to što sam sinoć kada sam gledao prilog, još nikada nisam vidio“, rekao je dodajući i da mu je neugodno što su članovi iste stranke. (Index.hr, 29. 1. 2020.)

Svijest o odgovornosti političara za sve svoje poteze jasno je izrekao u slučaju afere ministra Milana Kujundžića: „Ako bih procijenio da sam uteg, da moj ostanak u Vladi je uteg za predsjednika Vlade, uteg za stranku, uteg za Vladu, bez imalo razmišljanja bih dao ostavku“ (N1, 27. 1. 2020.)“. Posebno je naglasio važnost percepcije u javnosti koje svaki ministar mora biti svjestan.

Uoči parlamentarne kampanje sve to sažeo je u konstataciju: „Građani očekuju da se mi borimo žestoko protiv korupcije“. (Telegram, 31. 5. 2020.) Nakon svega toga teško je naći drugo pitanje za ministra Olega Butkovića, osim jednoga:

Jeste li Vi to nagovijestili norme koje vrijede i za Vašu vlastitu ostavku? Za koliko ćemo je dana imati na stolu Vlade? I da ne bude zabune – mi je od Vas ovime ne tražimo. Mi je samo očekujemo.