Split će biti grad s najboljim obrazovanjem u Hrvatskoj

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 2. svibnja 2017. – Split može postati grad s najboljim obrazovanjem u Hrvatskoj, istaknula je danas stranka Pametno medijima. Bez obzira na zaustavljenu kurikularnu reformu i posljedice sve lošijeg statusa školstva, gradovi mogu i sami pridonijeti razvoju obrazovanja i boljim znanjima svoje djece. Osim toga, potrebne su značajne promjene i u predškolskom odgoju splitske djece, kako bi ona bila ukorak s europskim standardima.

- Stranku Pametno se cijelo vrijeme najviše veže uz obrazovanje i znanost i zna se da smo u tom dijelu programa najjači jer, među članovima, imamo cijeli niz učitelja, profesora, znanstvenika… Naravno da smo o školstvu i kako nadići trenutačnu situaciju razmišljali i u svom gradu. Imamo plan i do 2031. Split će sigurno postati grad s najboljim obrazovanjem u Hrvatskoj. S tim da ćemo neke promjene uvoditi odmah, a za neke ipak treba vremena – istaknula je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno i kandidatkinja za gradonačelnicu Splita.
Pojasnila je i trenutačno stanje u Splitu: trenutačno je u gradu 27 osnovnih škola, uz školu Pazdigrad koja se gradi zahvaljujući članovima stranke Pametno. Šest škola ima produženi boravak, a jedna cjelodnevni boravak za učenike od prvog do trećeg razreda. Samo četiri škole rade u jednoj smjeni, a četiri rade u tri smjene, što je daleko i ispod hrvatskog prosjeka. Takvi podaci ukazuju na izrazito loše stanje u školstvu u Splitu i potrebno je hitno to mijenjati, kako bi se dostigla vizija grada s najboljim obrazovanjem do 2031. godine.
Za postizanje toga cilja, Pametno će već u prvom mandatu početi sa završetkom škole Pazdigrad i Pujanke, izgradit će školu na Kili, nadograditi školu Kamen-Šine. Planirana je i gradnja nove dvorane škole Mertojak. Stranka Pametno će uvesti produženi boravak u još 5 škola, cjelodnevni boravak u tri dodatne škole te uvesti pilot projekt cjelodnevnog boravka za sve učenike u barem dvije škole. Planiraju potaknuti zapošljavanje 15 do 20 nastavnika… Škole se moraju i dodatno urediti, od okoliša do sportskih aktivnosti. Pametno će svakako uvoditi informatičko opremanje škola, kao i dodatne izvannastavne aktivnosti u svaku školu.

Što se tiče predškolskog odgoja, svake godine se u takve ustanove u Splitu upiše oko 6500 djece, od čega 5000 u ustanove grada, a oko 1500 djece pohađa predškolske ustanove u vlasništvu fizičkih osoba, udruga i vjerskih zajednica. Postotak djece obuhvaćene jaslicama i vrtićima u Splitsko-dalmatinskoj županiji je ispod hrvatskog i europskog prosjeka. Samo je u gradu Splitu (Solinu i Kaštelima) na razini hrvatskog prosjeka. U Splitu jaslice pohađa oko 12 posto djece, a vrtiće oko 70 posto. Grupe su, naravno, veće od europskog prosjeka te se redovito ne mogu upisati sva djeca.
Strategija Europe je da do 2020. godine 95 posto djece u dobi iznad četiri godine bude obuhvaćeno predškolskim odgojem.

- Stalno se priča o nedostatku vrtića, svaka izborna kampanja znači novo razbacivanje obećanjima o gradnji vrtića, škola… a čim se svi probude nakon izbora – to uvijek ostanu samo prazna obećanja. Pametno planiranje budućnosti naše djece podrazumijeva ne samo gradnju vrtića i jaslica, već i poticanje zapošljavanja potrebnih kadrova koji će se baviti našim najmlađim Splićanima – kazala je Puljak i dodala da Pametno u svom programu planira otvaranje dva nova vrtića, ali i poticanje zapošljavanja šest do 10 odgajatelja u vrtićima te po dva defektologa, logopeda i psihologa.