SPLIT ODVAJA 3,4 % OTPADA, VRIJEME JE ZA SMJENU UPRAVE “ČISTOĆE”

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

- U skladu s preuzetim EU obvezama, Republika Hrvatska do kraja ove godine treba razdvajati 50 posto svog komunalnog otpada. U izvješću o izvršenju Plana gospodarenja otpadom za prošlu godinu, grad Split se hvali sa skokom u razdvajanju otpada s 2,39 % na 3,4% te navodi kako je riječ o povećanju od 41%. Ovo jesramotno i vodi nas u novo brdo smeća ili Karepovac 2.0 koji će ubrzo niknuti na sanitarnoj plohi, dok čekamo Godota zvanog Lećevica da nas spasi. Godot neće doći, a Lećevica nas neće spasiti jer je planirana za 50% naših sadašnjih količina otpada – izjavila je Vidan.

 

- Izvještaj o radu Čistoće za prošlu godinu krije niz laži s ciljem prikrivanja istine o katastrofalno lošem napretku u gospodarenju otpadom. Tako se u izvještaju navodi plannabave 25.000 posuda za prikupljanje biootpada, ali se ne navodi  kad će se početi prikupljati biootpad, ni gdje će se odlagati – upozorila je Vidan te dodala kako u planu nabave nema polupodzemnih kontejnera, koji su se pokazali kao izvrsno rješenje za gusto naseljena urbana područja. Naime, oni zamjenjuju čak 4 do 5 metalnih kontejnera, koji trenutno nagrđuju i ograničavaju prostor na našim ulicama.

 

- Najvećom laži u izvješću Čistoće smatram podatak o uvođenju informatičkog sustava evidencije količine i vrste otpada u kojem je svakom korisniku dodijeljena njegova posuda. To nije istina. Korisnici, osim onih u obiteljskim kućama, nikada nisu dobili obavijest o lokaciji niti njihovom udjelu u posudi koja im je dodijeljena. Na ovaj način se ismijava sve građane koji su odgovorni i razdvajaju otpad jer im je na savjesti budućnost ovog Grada. Njih se nezakonito prisiljava da plaćaju tri odvoza tjedno, iako im nisu potrebna jer Čistoća nije u stanju ispuniti svoju obavezu po članku 6. Uredbe o gospodarenju otpadom da kao davatelj usluge osigura uvjete pojedinačnog korištenje iste, čak i kod korištenja zajedničkih posuda. Pokušaj da se prikupljanje miješanog komunalnog otpada iz posuda obiteljskih kuća prikaže kao početak uvođenja sustava“od vrata do vrata”, a da se pri tom ne prikuplja reciklabilni otpad vrhunac je farse koja se kroz ovo izvješće ponavlja iz godine u godinu – izjavila je Vidan.