Splitski teatar apsurda u režiji koalicije HDZ - HGS

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 30. siječnja 2018. – Nema spornih aspekata za izbor gospodina Ivana Lea Leme za intendanta splitskog HNK, osim što politički nije podoban koaliciji HDZ – HGS, smatraju u stranci Pametno i navode kako nije točan argument da “nije detaljno razrađena strategija sanacije postojećeg duga.” Na dvadeset stranica strategija sanacije duga je upravo detaljno razrađena i uvjerljivo objašnjena.

- Apsurdna je ova politička intervencija u izbor splitskog intendanta jer kandidat ne odgovora kulturnim svjetonazorima HDZ-a i HGS-a. Rade presedan i izravno se upliću u rad Kazališnog i Gradskog vijeća, što je nedopustivo. Prvo Vijeće je prihvatilo kandidaturu Ivana Lea Leme i dalo pozitivno mišljenje dok se na drugo vrši veliki pritisak – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i potpredsjednica Gradskog vijeća i dodaje - Kako im nije jasno da je upravo kazalište mjesto slobodnog umjetničkog izražavanja, da mora biti neovisno od njihovih političkih i uhljebničkih ambicija? Pitali smo i umjetničke i ekonomske stručnjake, svi se slažu kako je u samom programu gospodina Ivana Lea Leme upravo financijski plan i program jedna od najbolje i najprofesionalnije napravljenih stavki.

Puno toga nije istina, navode u Pametno, za što se proziva program gospodina Leme. Povećanja su uobičajeni dio projekcije, ali gospodin Lemo konkretno u programu sanacije izrijekom tvrdi da bi temeljem ovog plana “čak i u slučaju niže razine priliva sredstava iz grada, županije i ministarstva bili u poziciji u potpunosti realizirati programski plan". Dakle:

  • nije točno da nema strategije sanacije duga - sanacija duga je detaljno razrađena i gospodin Lemo nudi smanjenje duga koji se akumulirao zadnjih 5 godina za pola,
  • nije točno da se traži povećanje sredstava Grada - to su očekivane projekcije, ali gospodin Lemo kaže da se i bez njih može realizirati program,
  • Ministarstvo kulture i program ministrice već je predvidio i realizirao povećanje sredstava nacionalnim kućama,
  • uštede na raznim troškovima planiraju se do 10% na godišnjoj razini u odnosu na trenutno stanje. To je realan, održiv i ostvariv plan.

- U planu doslovno piše nešto upravo suprotno od onoga zbog čega se, navodno, program odbija. Zato natječaj i cijela ova politička predstava postaju teatar apsurda. Strategija sanacije dugova vrlo jasno je predstavljena dok analiza financijskih izvještaja HNK ukazuje na sustavno akumuliranje manjka u godinama 2012 - 2016. Zašto Grad očekuje da budući intendant to zatečeno stanje, stare dugove, u potpunosti samostalno sanira i unaprijed ga sankcionira zbog postojanja dugova koje on nije napravio? – dodaje Puljak i zaključuje – Očito je da vladajuća koalicija manipulira i želi ''svog'' kandidata na čelu HNK i uopće se ne libi napraviti sve da to i ostvari, naravno, na štetu građana grada Splita. To osuđujemo i ne podržavamo. Smiješno je da Grad proziva da nema dovoljno racionalizacije, a nisu htjeli racionalizirati svoje troškove za 10%. Tako bi uštedili 40 milijuna kuna i ne bi bilo potrebe za podizanjem prireza.

Fotografija: teatar.hr