Tematska sjednica SDŽ: Isključivi gospodarski pojas

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 12. srpnja 2017. - Dirljivo je slušati govore o razlozima za i protiv proglašenja Isključivog gospodarskog pojasa, pogotovo od stranaka koje su sudjelovale u vlasti i imali priliku kreirati državnu politiku - svoje je izlaganje tijekom tematske sjednice započeo Ante Renić, vijećnik stranke Pametno. Pojasnio je zašto rasprava o Deklaraciji na razini SDŽ zapravo nema smisla. 

- Velike su stranke imale svoju priliku koju nisu iskoristile. SDP je imao priliku, ništa nisu učinili, Most je dva puta bio dio Vlade pa se ništa nije dogodilo. HDZ je proglasio ZERP pa se predomislio. Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa stvar je isključivo vanjske državne politike u kojoj se očito ne snalazimo baš najbolje, ali sad vidimo kako je sve to upitno jer na moru graničimo na moru s članicama EU, s kojima imamo zajedničku ribarsku politiku, a od eksploatacije mora u nekom drugom obliku vidimo kako i nema baš interesa. Proglašenje Gospodarskog pojasa, koji ne pripada teritorijalnim vodama Hrvatske, nema nikakve veze sa Splitsko - dalmatinskom županijom.

Ono što je ovdje upitno jest činjenica da se županijska sjednica koristi kao sredstvo promocije, a to nije dobro. Nije nam dosta da imamo gradonačelnike i župane koji se koriste javnim novcem za samopromociju, nego se sada i oporba promovira na račun poreznih obveznika. 150.000 kn košta sjednica Županijske skupštine, a nemamo nikakvu ingerenciju nad proglašenjem gospodarskog pojasa. 150.000 kn poreznih obveznika, Most kao predlagatelj sjednice, potrošio je na svoju reklamu, a ujedno i izigrao povjerenje nas iz oporbe, koji više sigurno nećemo sudjelovati u ovakvim prijedlozima. Mogao se dati zaključak i na redovnoj sjednici, možemo tako sazivati sjednice o smanjenju poreza na dohodak, smanjenju PDV-a, reviziji vatikanskih ugovora, preustroju jedinica lokalne uprave, reformi školstva i svim drugim važnim temama na koje Županija nema nikakvog utjecaja. I što ćemo dobiti – ništa. Samo trošak. Nemamo više vremena, stoga pozivam kolege iz vlasti i iz oporbe da se ostave politikantstva, pogotovo na trošak poreznih obveznika, i da reagiramo na teme na koje Županija zaista može utjecati. 'Iza brda' nam se sprema novi Zakon o pomorskom dobru koji prema novinskim napisima nosi članke koji će naš Pravilnik o koncesijama izglasan prije godinu dana, baciti u smeće, i još neke koje će onemogućiti ili zakomplicirati procedure. Nadam se da će Županija reagirati na to te da će kolege iz vlasti i oporbe dati svoje prijedloge i sazivati sjednice. 

Nije Hrvatska najlošija u Europi i ne idu mladi iz zemlje zbog neproglašenja gospodarskog pojasa. Oni idu vani zbog visokih poreza i malih plaća, zbog lošeg funkcioniranja pravne države, zbog izuzetno kompliciranog poslovanja, ogromne birokracije i prazne priče vladajućih koja nikako da prestane - zaključio je Renić