Vidan: Tko je tu lud? Grad Split se hvali s 3, 74 % odvojenog otpada u godini, kada smo trebali postići 50 %

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 5. listopada 2020. –Na dnevnom redu današnje sjednice Gradskog vijeća jedna od točaka je Izvješće o uspostavljanju održivog gospodarenja otpadom. U tom izvješću Grad se hvali znatnim povećanjem postotka odvajanja otpada, a radi se o mizernih 1, 35 % u odnosu na 2018. godinu i ukupnom postotku od 3, 73 % .

 - Ovi porazni rezultati smještaju Split na dno ljestvice velikih gradova u RH i svjetlosnim godinama su daleko od 50 % odvojenog otpada, koje smo trebali postići do kraja ove godine. Za 2022. godinu planirano je 60 % odvojenog otpada, što je nemoguće postići ovim ritmom – izjavila je gradska vijećnica stranke Pametno i predsjednica splitskog ogranka Kristina Vidan.

Prošlo je dvije godine od donošenja Plana gospodarenja otpadom i godinu dana od osnivanja Radne skupine za njegovu uspostavu. Za to vrijeme nije dovršena ni najosnovnija infrastruktura za uspostavu odvojenog prikupljanja otpada.

- Od 410 lokacija predviđenih za zelene otoke, samo njih 158 je kompletirano sa svim spremnicima i ostalim uvjetima koje trebaju imati, što je 40 % manje od planiranog. Unatoč 6 planiranih, još uvijek imamo samo jedno reciklažno dvorište. U izvješću Grada ističe se nabavka 7 mobilnih reciklažnih dvorišta. Takva dvorišta svojim malim kapacitetom ne mogu zadovoljiti potrebe gusto naseljenih urbanih dijelova grada u kojima gravitira po 20 000 stanovnika na jedan takav kontejner. Ovo rješenje neće znatno pridonijeti povećanju odvajanja otpada. Ukidanjem spremnika za odlaganje tekstila, mobilna reciklažna dvorišta postala su lokacije ilegalnih deponija za tekstil pa se u njih ne mogu odložiti druge vrste otpada, jer je unutrašnjost konstantno zatrpana tekstilom – upozorava Vidan.

Dokaz neučinkovitosti cijelog ovog procesa je i rezultat analize o mogućim lokacijama za sortirnicu i kompostanu koju smo platili gotovo 900.000 kuna. Nakon više od godinu dana analiziranja predložene su potpuno iste lokacije uz Karepovac, koje je Ministarstvo okoliša predlagalo za istu namjenu i realizaciju u okviru sanacije odlagališta Karepovac, ali je to prošli saziv Gradskog vijeća odbio iz populističkih razloga.

 

 - Vrhunac apsurda u koji se pretvara rad radne skupine predstavlja zaključak do kojeg su došli dvije godine nakon donošenja Plana, a to je da za uvođenje sustava prikupljanja „od vrata do vrata“ treba napraviti izvedbeni plan. Da su bar uz ovaj zaključak predstavili i taj izvedbeni plan još bismo mogli govoriti o pokretanju stvari s mrtve točke. Pomaka u stvarnosti nema, nastavljamo odvajati smiješno male količine otpada i srljamo u ubrzano punjenje Karepovca, a do njegove krajnje popunjenosti ostalo je tek nekoliko godina. Sve to u budućnosti će rezultirati kolapsom sustava i povećanjem cijene odvoza otpada za nekoliko puta u odnosu na danas - zaključila je Kristina Vidan.