Vrijeme je da o zdravstvu počnemo razmišljati strateški

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 3. listopada 2020. – Vrijeme je da o zdravstvu počnemo razmišljati odgovorno i strateški. Možemo se postavljati kao da nas se problem unutar splitskog bolničkog sustava ne tiče, ali činjenica je da ćemo svi kad tad biti pacijenti. Treba naglas reći da su radni uvjeti u zdravstvu sve teži, liječnici su sve stariji, a  opseg posla samo raste.

- Splitskoj bolnici nedostaje radiologa, anesteziologa, pedijatara svih subspecijalizacija, a kad jedan liječnik ode u mirovinu, bolnica ostaje na jednom dječjem endokrinologu.  Važno je pitanje i koliko mi, pacijenti, možemo doprinijeti očuvanju zdravstvenog sustava, vodeći računa o vlastitom zdravlju prije nego otrčimo k liječniku jer nas i u primarnom zdravstvu vrlo skoro čeka potop. Uvjeti rada su očito loši kada liječnici i medicinske sestre bježe iz bolnice. Ljudi ne mogu biti motivirani u radu samo zato što su entuzijastični, zato što taj posao netko zove pozivom ili zato što im netko plješće. Radna atmosfera i plaća su važan čimbenik koji, među ostalim, ovise o menadžmentu bolnice, ali i mentalitetu ljudi. Bolnica tu priču ne prati – izjavila je članica  stranke Pametno, Gorana Rosandić.

Zbog sporog uvođenja informatizacije i gomilanja papirologije, puno se vremena troši se na administrativne poslove, čime se gubi dragocjeno vrijeme koje bi trebalo provesti uz bolesnike.  Nažalost, na taj se način gubi kvaliteta zdravstvene njege.

- Žrtve višegodišnje neorganiziranosti u zdravstvu su i djeca. Jedan nedavni slučaj dogodio se našoj članici, čiji je sin kronični  bolesnik s problemima dišnog sustava. Dječak ne može dobiti oslobođenje od nošenja maske u školi od svoje obiteljske liječnice bez specijalističkog nalaza iz splitskog KBC-a. Taj nalaz ne može dobiti jer pedijatra pulmologa u KBC-u Split nema, a nošenje maske mu stvara dodatne tegobe. Neprihvatljivo je da u drugom gradu po veličini u Hrvatskoj djeca ne mogu doći do potrebne zdravstvene zaštite. Splitskoj bolnici gravitira do milijun ljudi, naši liječnici i medicinske sestre daju svoj maksimum, ali u ovakvim okolnostima sustav nije dugoročno održiv. Vrijeme je za konkretnu zdravstvenu strategiju koja će građanima Hrvatske omogućiti kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu – izjavio je županijski vijećnik stranke Pametno, Igor Skoko.