Za prava žena 365 dana godišnje!

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

PAMETNO ŽENAMA ČESTITA NJIHOV DAN 

Svim ženama od srca čestitamo današnji praznik - Dan žena, poručuju iz stranke Pametno, uz opasku vlasti kako su žene u Hrvatskoj danas zapostavljene, a njihova osnovna civilizacijska prava ozbiljno ugrožena. Danas slavimo pobjedu prava žena, što nas sve skupa obvezuje da to stvarno i živimo u praksi 

Split, Zagreb 8. ožujka 2019. – Čestitajući svojim sugrađankama Dan žena, međunarodni praznik, stranka Pametno osvrnula se danas na stanje i položaj žena u Hrvatskoj. Pozivaju na realizaciju prava žena tijekom cijele godine, 365 dana godišnje, jer je aktualna vlast po tom pitanju potpuno zakazala. 

- Umjesto da slavimo napredak žena i razvoj civilizacijskih vrijednosti, u Hrvatskoj je danas dan tuge po pitanju prava žena. Samo deklarativnim usvajanjem Istanbulske konvencije, koja nije zaživjela u praksi, nastavlja se val nasilja nad ženama. Nasilinici umjesto u zatvoru završe ubrzo na slobodi, ministrica za obiteljsko nasilje kaže ''To vam je tako u braku...'', a molitelji pred bolnicama naizgled tiho i vrlo uporno krše pravo žena na vlastiti izbor. Zato izravno optužujemo hrvatsku Vladu i vladajuću koaliciju koja nas vraća u srednji vijek - kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i nastavlja –Država treba zaštiti svaku ženu, raditi na tome da joj olakša biti zaposlena, biti supruga, majka, partnerica, poduzetnica, managerica, umjetnica, društveno aktivna osoba, što god poželi. Umjesto toga oni grade samo prepreke. 

Pametno je već tražilo od jedinica lokalne samouprave da u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, koji brani okupljanje i prosvjede u blizini bolnica kako se ne bi remetio mir bolesnicima, zabrane moliteljima okupljanje pred bolnicama, na udaljenosti od minimalno 150 metara, jer moliti se može uvijek i svugdje, ako je nakana ispravna i iskrena. Sad ne staju na tome već nude i novi prijedlog. 

- U Njemačkoj na primjer, zemlji u koju naši sugrađani masovno odlaze, molitelji ne smiju stajati pred bolnicama i ugrožavati intimu žena i njihovo pravo na izbor. Zašto onda Hrvatska ide unatrag? Zato što su nam na vlasti radikali koji se pretvaraju da to nisu, koji samo deklarativno podržavaju ravnopravnost i jednakost žena dok ih zapravo smatraju manje vrijednima, drugotnima. Zato predlažemo moliteljima da svoje vrijeme i energiju usmjere na zaista potrebite članove našeg društva, napuštenu djecu u brojnim hrvatskim domovima. Umjesto da uznemiravaju žene diljem Hrvatske, predlažemo im posjet domovima, volontiranje i darivanje zagrljaja djeci koja toliko potrebuju pažnju i ljubav. To je čin dobrih namjera i plemenitog cilja, za razliku od ovoga što rade pred bolnicama – dodala je Puljak

U svom političkom radu Pametno se bori za ravnopravan položaj žena, pravo na izbor i mogućnost da samostalno i bez posljedica donose odluke o svom životu i tijelu.

- Zato im od srca čestitamo Dan žena, da se i dalje neumorno nastave boriti za svoja prava! Ovo je međunarodni praznik do kojeg se mnogo više drži u svijetu nego u Hrvatskoj, ali i to će se promijeniti kada Pametno svojim politikama zaokrene Hrvatsku – zaključila je Puljak.