14. sjednica Županijske skupštine

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

30. srpnja 2018. održana je 14. sjednica Županijske skupštine na kojoj su dodijeljenje nagrade Splitsko - dalmatinske županije i na kojoj je, Oliver Dragojević, posmrtno proglašen počasnim građaninom Županije. Na sjednici se raspravljalo i o Izvješću o stanju i planiranoj izgradnji cesta na području SDŽ, a da pritom na dnevnom redu uopće nije bilo govora o toliko potrebnom dovršenju brze ceste Trogir - Omiš, na potezu od Solina do Omiša. O tome je u raspravi aktivan bio vijećnik Pametno, Ante Renić.

Natalija Rajčić, Ante Renić i Igor Skoko, postavili su i vijećnička pitanja tijekom Aktualnog sata, o stanju na Benama i statusu otplate duga novog koncesionara, o zapošljavanju i poslovanju RCGO Lećevica, o stanju sa koncesijom na plaži Bol i druga. 

U višesatnoj raspravi, Skupština je donijela Rješenje o razrješenju sudaca porotnika Općinskog suda u Splitu, Odluku o osnivanju i imenovanju Savjeta za zdravlje Splitsko-dalmatinske županije te Odluke o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata SDŽ. Vijećnici su prihvatili i izvješća u zdravstvenim ustanovama za 2017. godinu: Domu zdravlja SDŽ, Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ, Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju „Biokovka“, Poliklinici za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju, Zavodu za hitnu medicinu SDŽ te Stomatološkoj poliklinici Split. Prihvaćena su i izvješća o radu Centra za kulturu Brač, Muzeja hvarske baštine te Muzeja Cetinske krajine za 2017. godinu.

U raspravi o godišnjem izvješću Splitsko-dalmatinske županije o provedbi Plana gospodarenja otpadom RH i objedinjena izvješća o provedbi planova gospodarenja otpadom jedinica lokalne samouprave za 2017. godinu, vijećnica Rajčić komentirala je ulogu Županije koja je, nažalost, svedena tek na pisanje statističkih izvješća, što je ispod svake razine. Spominje se sufinanciranje eventualnih projekata od strane jedinica lokalne samouprave, poput voznog parka, spremnika za otpad i slično jer se kao najvažnija aktivnost navodi projekt izgradnje RCGO Lećevica. Ishodovanje potrebne dokumentacije za Lećevicu traje od 2003. godine, punih 15 godina, a izgradnja samog centra još je neizvjesna. U okviru SDŽ nedostaje i razrađeno tržište gospodarenja otpadom koje bi rezultiralo smanjenjem otpada i njegovom oporabom, a upravo bi Županija trebala biti pokretač u izgradnji kvalitetnog sustava gospodarenja otpadom. Očito nas očekuju penali prema EU jer u brojkama to izgleda ovako: 55% komunalnog otpada do 2025. godine trebalo bi biti pripremljeno za ponovnu uporabu i recikliranje, 60% do 2030. dodine, 65% do 2035. Do 2022. god treba uspostaviti odvojeno prikupljanje tekstila i opasnog otpada iz kućanstva, do 2023. osigurati odvojeno prikupljanje i recikliranje biološkog otpada na mjestu nastajanja, a do 2035. količina komunalnog otpada koji se odlaže na odlagališta mora biti 10% ili manje od ukupne količine nastalog komunalnog otpada itd. A mi još ništa nismo ni započeli. Čak smo od Europe dobili produljenje od 5 godina za odvajanje komunalnog otpada i njegovo recikliranje jer smo među najgorima. Spadamo u EU članice koje su do 2013. godine izdvojile manje od 20%.

Na sjednici su donesene su i Odluke o dodjeli, izmjenama i dopunama određenih odluka o koncesijama na pomorskom dobru. 

Više na linku - Dnevni red 14. sjednica Županijske skupštine