21. listopada još jednom Reci za svoj kotar!

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 12. listopada 2018. – Oko hotela Zagreb na žnjanskom Duilovu niču nove zgrade koje dovode nove stanovnike, nove automobile u kvart bez dovoljne infrastrukture. Sve su 'glasnije glasine' o navodnom strateškom projektu, gradnji 20-katnih objekata zapadno od hotela, što, smatraju u Pametno, daleko premašuje komunalne i infrastrukturne mogućnosti kotara.

 - Naš je kotar veliki prostorni potencijal, od stambene gradnje do turističkih sadržaja, sportskih i rekreacijskih objekata. Sve to gradu nedostaje i zato je izazov 'obraniti' ovaj prostor od pretjerane izgradnje. Ako se nastavi dosadašnjim načinom stvarati rascjepkana i nepovezana urbanizirana područja, od kojih je svako novo potpuno neuklopljeno u ono koje slijedi, kotar će nam se pretvoriti u neurednu nepovezanu cjelinu, urbanistički i prometno. Što je s Bračkom i Lovrinačkom ulicom, ulicom Put Žnjana, njih hitno treba urediti, neka Grad konačno krene s radom, umjesto praznih obećanja – kaže Sani Mardešić, predsjednik Vijeća kotara u zadnjem mandatu i gradski vijećnik Pametno i nastavlja – Prioritet nam je srediti ulice i pločnike, sanirati sve rupe i opasne točke u kotaru, nastaviti što smo započeli, uređenje od zapada prema istoku, jer nam je sigurnost sugrađana najvažnija. Da bi nastavili s komunalnim uređenjem kotara, pozivam sve susjede da izađu na ponovljene izbore na Žnjanu, 21. listpada i podrže Pametno. 

Vijeće kotara Žnjan nije se uspjelo konstituirati ni u tri pokušaja pa građane tog kvarta čekaju novi izbori, za koje su, kažu u Pametno, itekako spremni.

- Velika je opasnost novog pogodovanja investitorima, na štetu prostora i građana, jer je na ovom području bio predviđen gradski projekt i nema preciznih provedbenih planova. A nažalost, već smo svjedoci brojnih pogodovanja, politike usluga i protuusluga unutar HDZ–HGS koalicije koja vlada Splitom – dodao je Mardešić

- Prostor kotara Žnjan najviše pati zbog nedostatka planiranja u ovom gradu. Čekamo strategiju grada, novi GUP, a vlast odugovlači jer im red i planiranje ne odgovaraju već nastavljaju s pogodovanjima i točkastim projektima. Čuju se glasine o megalomanskim ulaganjima na području na kojem sada nema ni kanalizacije ni prometnica. To je još jedno ruganje stanovnicima Žnjana. Zato je ovo građanima kotara Žnjan, našim susjedima, poziv na oprez, da se bore za svoj kotar i grad. Pružite podršku Pametnom jer ćemo nastaviti raditi na infrastrukturi kotara, u nedjelju, 21. listopada 2018. još jednom kažite DA za svoj kotar Žnjan – istaknula je Marijana Puljak, predsjednica Pametno i potpredsjednica Gradskog vijeća i zaključila – Puno smo napravili do sada. Gradnjom škole Žnjan – Pazdigrad dokazali smo da su upornost i dosljednost mogući i uspješni, djeca idu u školu u svom kotaru, treba im pet minuta pješice do škole, druže se s ekipom iz svog kvarta, roditelji višu nisu opterećeni vožnjom. Nastavit ćemo se boriti i raditi na otvaranju gradskog vrtića pored škole i brojnih drugih projekata, za bolju kvalitetu života u našem kotaru.

Vijeće kotara Žnjan u periodu od 01.01.2017. do 01.05.2018. za vrijeme mandata Sanija Mardešića, što svojim sredstvima, što u dogovoru s Gradom, napravilo je:

1. Rekonstrukcija zelene površine - sjetva trave, sadnja 3 stabla i grmolike ograde površine cca 1000 m2 Biogradska ulica.

2. Postavljanje stupića u Makarskoj 2 i zatvaranje ulaza vozilima u unutrašnje dvorište.

3. Rekonstrukcija zelene površine - u tom istom dvorištu u kojem smo onemogućili parkiranje - gradnja zidića koji zaustavljaju odron zemlje te sjetva trave cca 200m2.

4. Rekonstrukcija nogostupa (kocke) u Biogradskoj, nasuprot okretišta autobusa.

5. Rekonstrukcija nogostupa (asfalt) u Žnjanskoj ulici, ispod košarkaškog i balotaškog igrališta.

6. Rekonstrukcija nogostupa (asfalt) u Žnjanskoj ulici na strani Mertojaka i postavljanje mobilnog reciklažnog dvorišta - jedino mobilno reciklažno dvorište koje je postavljeno u Splitu.

7. Saniranje velike rupe na parkingu između Žnjanske i Biogradske ulice.

8. Izrada rukohvata: Stonska-Rovinjska u dužini od 30-ak metara uz stepeništa.

9. Bojanje metalne ograde: Stonska-Rovinjska u dužini od 50-ak metara.

10. Postavljanje 7 klupa u ulicama Biogradska i Primoštenska.

11. Postavljanje niske i visoke ograde iznad provalije, kraj Sv. Lovre u dužini od 80 m.

12. Postavljanje ogledala za izlaz s parkinga na križanju Makarske i Tučepske.

13. Postavljanje niskih graničnika u Tučepskoj kako bi se zaštitila zelena površina od parkiranja i opskrbnih vozila.

14. Formiranje zaustavnog mjesta za opskrbu s okomitom i vodoravnom signalizacijom u Tučepskoj ulici.

15. Izgradnja 3-5 uspornika u Tučepskoj.

16. Postavljanje bolje signalizacije i zaštitne ograde na dnu Lovrinačke, prije skretanja za OS- 13 zbog povećanog prometa i kretanja djece u školu.

17. Izgradnja 40 m nogostupa na nedovršenom i strmom dnu Lovrinačke ulice zbog sigurnijeg kretanja pješaka, a posebno učenika prema školi, zajedno s ugibalištem za zeleni otok i mješovite kontejnere.

18. Uređenje nogostupa i pješačkog prijelaza preko Rašeljkine te izrada ugibališta za kontejnere (zeleni otok) na vrhu Pazdigradske od budućeg rotora u dužini 50 m.

19. Izgradnja 10 rasvjetnih stupova ispod ulice Put Žnjana prema moru.

20. Pronađena je parcela te izrađena projektna dokumentacija za vježbalište u Primoštenskoj.

21. Uređenje 40 m nogostupa na Putu Duilova, između skretanja za Vinogradsku ulicu i proširenja za autobusnu stanicu.

Što se društvenog života tiče, organizirali smo božićnu predstavu u atriju nove škole Žnjan – Pazdigrad za djecu predškolske dobi, u dogovoru s ravnateljem škole i kotarskim vrtićima, gdje su djeca pripremila program, a kotar je pripremio poklone za svu djecu. Višak poklona dan poslije donirali smo humanitarnoj akciji prikupljanja poklona za djecu čiji roditelji to nisu bili u mogućnosti sami napraviti.

Početkom proljeća održat ćemo, također u suradnji sa školom Žnjan-Pazdigrad i kotarskim vrtićima, radionicu vezanu uz pravilno odlaganje otpada popraćenu igrom za djecu predškolske i školske dobi, a koje ćemo napraviti po uzoru na igru „Potraga za blagom“, koju redovito organiziramo već niz godina za Dane kotara i koja je jako popularna među kotarskom djecom. Očekujemo veliko zanimanje djece i roditelja, obzirom na aktualnost teme.

U dogovoru sa Čistoćom i Gradom odredili smo stare i nove lokacije za zelene otoke:

I. PRIJEDLOG NOVIH LOKACIJA:

1. VRH ŽNJANSKE ULICE, zapadno-preko puta broja 12

2. KRIŽANJE MAKARSKE I ROVINJSKE

3. MAKARSKA 16 – južna strana ceste

4. DNO LOVRINAČKE- uz novi dio nogostupa na zapadnoj strani

5. VRH PAZDIGRADSKE ULICE, u produžetku budućeg rotora prema školi

6. SADAŠNJI SLIJEPI ZAVRŠETAK PAZDIGRADSKE ULICE, dogovoreno s vlasnicima zemlje

7. ISTOČNO OD BEL-ETAGEA, preko puta nove trafostanice

8. KRIŽANJE PUTA ORIŠCA I VRGORAČKE

II. POSTOJEĆE LOKACIJE ZELENIH OTOKA:

1. Put Duilova- zadnja stanica autobusa broj 15

2. Tučepska ulica broj 2(kod dućana Studenac-nedostaje tetrapak)

3. Križanje Žnjanske i Biogradske ulice

4. Žnjanska 2 ( ispod dućana TOMMY (postoji kombinacija kontejnera )

5. Križanje Rovinjske i Biogradske (također kombinacija kontejnera)

6. Ispod O.Š. Pazdigrad (postoji veći broj običnih kontejnera +2plastika +2 papir (maknuti dva za mješoviti otpad i postaviti tetrapak i staklo) )

7. MOBILNO RECIKLAŽNO DVORIŠTE - križanje Žnjanske i Biogradske ulice