Zagrebačka regija

Zagrebačka regija

Postojeći regionalni ustroj u Hrvatskoj nije rezultat povijesnih, demografskih, geografskih ili ekonomskih čimbenika, već političke instrumentalizacije. Pametna lokalna i područna (regionalna) samouprava imat će 5 regija i 123 urbana centra. Čelnici tih jedinica lokalne samouprave će imati najviše dva mandata, a učinkovito upravljanje bit će omogućeno fiskalnom decentralizacijom, tj. prijenosom ovlasti i odgovornosti za pružanje javnih usluga. Pametni gradovi će biti nositelji novog razvoja. Podjela na regije uključuje četiri prirodne regije i petu, koja bi uključivala Zagreb i okolicu, a bila bi organizirana na načelima metropolitantske federacije.

Zagrebačka regija obuhvaćala bi područje Grada Zagreba te južni i zapadni dio sadašnje Zagrebačke županije, bez gradova i općina koji bi ušli u sastav Središnje Hrvatske, a brojila bi 1.037.162 stanovnika. Grad Zagreb je u zadnjem desetljeću privukao još dodatnog stanovništva te skupa s dijelovima postojeće Zagrebačke županije predstavlja po broju stanovnika i ekonomskom potencijalu najveću regiju. Zbog prirodnog oblika i obilježja prostora (dolina Save), prometnica, pa i funkcionalnih veza, ovu je regiju gotovo nemoguće smanjiti, a da ima još iole prirodni oblik.

izvor: Koprić, I. (ur.), “Reforma lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj”, Institut za javnu upravu i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 2013

U Zagrebačkoj regiji djeluje podružnica Pametno Zagreb te ogranci Donji grad, Gornji grad, Maksimir, Novi Zagreb Zapad, Trešnjevka Jug, Trešnjevka Sjever, Trnje i Stenjevec.

Aktualno iz regije