Devastacija Britanca odraz je kaosa koji vlada Zagrebom

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

PAMETNO O POJEDINAČNIM ZAHVATIMA NA BRITANCU

Stranka Pametno reagirala je na jedan od niza problema gradske četvrti Gornji grad, na devastaciju popularnog Britanca koji se 'uređuje' suprotno potrebama i željama građana.

Zagreb, 29. listopada 2016. – Zagrebom vlada kaos i prekobrojno nizanje fontana glavni grad Hrvatske polako pretvara u vodeni cirkus. Britanski trg, simbol urbane kulture i kultno mjesto okupljanja brojnih Zagrepčana, postaje nova fontana, na uštrb mišljena i interesa građana.

– Problem uređenja Britanskog trga, kao i mnogi drugi urbanistički problemi grada, posljedica su sustavne nebrige za razvoj i uređenje Zagreba. Ta nebriga očituje se u izostanku vizije i strategije razvoja grada. Za to su podjednako odgovorne strukovne organizacije kao i političke strukture koje nemaju razumijevanja i volje prihvatiti činjenicu da o prostornom planiranju i strategiji razvoja grada treba razgovarati na puno višoj razini od lokalno-klijentelističkih interesa. Kroz strategiju i promjene u funkcioniranju ključnih institucija prostori kao Britanski trg dobili bi puno veći smisao, a sustavno uređenje spriječilo bi sadašnje postupke brisanja identiteta i duha prostora usađenih tijekom niza godina u ovakve mikrolokacije – komentirala je Jacqueline Bat, članica Pametno.

U slučaju uređenja Britanskog trga očituje se i problem ključnih strukovnih organizacija koje su propustile nedvosmisleno stati iza kolega autora pobjedničkog natječajnog rješenja za uređenje Britanskog trga iz 1997, čije se rješenje u potpunosti zaobilazi. Isto tako propuštena je prilika stati iza istupa gospođe Paladino koja je pokušala pokrenuti postupak sređivanja stanja u sustavu zaštite graditeljskog naslijeđa. Zahtjevi i potrebe građana nikako se ne smiju ignorirati radi ostvarenja viših pojedinačnih interesa. Gradu Zagrebu nužna je strategija razvoja grada koja će ostvariti viziju Zagreba unutar novog metropolitanskog mjerila – zaključuju u stranci Pametno.

Pametno je, s ciljem stvaranja boljeg Zagreba i implementacije pametnih rješenja, osnovalo čak 8 ogranaka stranke na području grada – Donji Grad, Gornji Grad, Maksimir, Novi Zagreb zapad, Stenjevec, Trnje, Trešnjevka jug i Trešnjevka sjever. Namjera im je mijenjati ustaljene političke modele i Zagreb dovesti na razinu visokorazvijenih europskih gradova.