Primjedbe na izmjene GUP-a

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Danas smo kao Pametno Zagreb poslali naše primjedbe na izmjene GUPa (hvala kolegama iz Zelene akcije na sjajnim predlošcima). U nastavku slijedi naš komentar na prijedloge izmjena GUPa za područje Hipodroma i Velesajma:
Kao stranka shvaćamo potrebu za prilagodbu planova i razvoj grada u skladu sa vremenom i potrebama, i svesrdno podržavamo promišljanje budućnosti našeg grada na dobrobit građana i gospodarstva. No umjesto odgovora, u novom GUPu smo dobili više pitanja, a nekad jasno definirane zone su sada postale nedefinirane zone otvorene za manipulacije. Iz sličnog "poduhvata" u Beogradu jasno je da su potencijalni investitori u “Zagrebački Manhattan”, blago rečeno, problematična ekipa (da ne koristimo ružnije izraze).
I u Beogradu su nekad jasno definirane zone prerađene u nedefinirane zone sumraka. Rezultat u Beogradu je bila, po deklaraciji Akademije Arhitekture Srbije “najveća legalizirana divlja gradnja na svijetu”.
Imamo li pravo nadati se ičemu boljem u Zagrebu?

No vratimo se samo nekim praktičnim pitanjima koja ostaju neriješena:
Koju će stvarnu dugoročnu korist imati Zagrepčani i gospodarstvo od tog projekta?
Ako na taj prostor gradonačelnik dovede 100.000 novih stanovnika ili poslovnih korisnika,
da li smo predvidjeli sve potrebne sadržaje i usluge za te ljude?
Hoće li biti manje opasnosti po djecu koja idu u škole u okolici?
Hoće li biti dovoljno škola?
Koliko će se čekati na mjesto u vrtićima?
Gdje su domovi zdravlja za te ljude?
A parkovi?
Umjesto da se u novom GUPu dao odgovor na barem neka pitanja, mi smo dobili stotine novih.

Između ostalog s velesajma je izbačeno i igralište NK Lokomotiva. Prošle godine je ukinuto bejzbol igralište u Središću, po novom planu se ukida i Hipodrom. Cijela sjeverna strana Novog Zagreba će ostati bez ijednog velikog sportskog igrališta, a donedavno ih je imala 3. To NIJE napredak: umjesto da se gradi oko takvih sadržaja, oni se ukidaju, a djecu se tjera dalje od sporta u vrijeme kada kretanje i sport nikad nisu bili važniji.

Zbog čega PRIJE izrade GUP-a nitko nije pitao stanovnike Novog Zagreba, što vam više treba: sportski tereni, parkovi ili neboderi? To je upravo pitanje o kojem se grad treba brinuti, jer investitori neće. Nama trebaju investitori, ali nam treba i Grad kao zastupnik interesa PRVO građana, a onda i gospodarstva. Grad koji ovako tretira svoje građane, nije Grad, već privatno igralište jednog gradonačelnika.