Banovina za građane, a ne za sebe

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 24. travnja 2017. – Stranka Pametno prva je politička stranka u Hrvatskoj, koja je osmislila program pametnoga grada prije četiri godine upravo za Split i time 'udarila temelje' mnogima u Hrvatskoj koji danas govore o tome. Pametno je danas javnosti predstavilo novi, još detaljniji program za razvoj Splita u idućem mandatu. Program, za razliku od ostalih stranaka, promatra svakodnevni život i razvoj urbanih središta kroz šest pažljivo odabranih modula: pametni ljudi, pametno življenje, pametna okolina, pametna pokretljivost, pametna ekonomija i pametna uprava. Time se program razlikuje od ostalih, koji grad promatraju isključivo kao građevinsko poduzeće i pričaju o dizalicama i zgradama, dok program Pametno stavlja ljude u prvi plan i kreira kvalitetno življenje za sve generacije, od djece do starije dobi.

- Prvi korak u upravljanju gradom počet ćemo svakako izradom strategije razvoja grada, o kojoj pričamo već godinama, ali gradske vlasti nisu imale sluha. Ne možemo više dozvoliti da se Split razvija stihijski i da gubimo vrijeme, moramo točno znati što je najbolje za grad, njegove stanovnike i kako će naš grad izgledati i za pet, 10 ili 15 godina – istaknula je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno i kandidatkinja za gradonačelnicu Splita. Predstavljajući pametnu buduću upravu Splita, Puljak je naglasila da je osnovni smisao gradske uprave da služi građanima, tvrtkama i gostima grada, a ne samoj sebi. Kako bi to postigli, u stranci Pametno planiraju racionalizirati javnu upravu, smanjiti broj zaposlenih kroz prirodan odljev, ali i uvesti nagrađivanje odgovornih i aktivnih zaposlenika te privući najbolje stručnjake. U programu je i niz mjera kojima će se omogućiti građanima direktna kontrola javne uprave, kao i sudjelovanje u planiranju aktivnosti grada.
- Kao što smo prvi napravili mapu poslovnih prostora i to u nekoliko dana, a što gradske vlasti nisu bile u stanju napraviti godinama, tako ćemo građanima omogućiti uvid u sve što ćemo raditi, od proračuna, do aktivnosti po kotarevima. Našu smo *mapu poslovnih prostora upravo dodatno ažurirali i s podacima korisnika gradskih prostora, kao i cijene kvadrata koje tko plaća i pozivamo građane da pogledaju jer će tamo naći puno zanimljivih podataka – kazala je Puljak.

O suradnji s kotarevima u Pametno ističu da će ostvariti bolju suradnju s njima i slušati njihove zahtjeve jer su oni u direktnom kontaktu s građanima. Kotarevima planiraju povećati i proračun tri puta u odnosu na sadašnje proračune te ostaviti dodatna četiri milijuna kuna za fond, preko kojega će financirati najbolje kotarske projekte.

- Kotarevi se ne razvijaju ravnomjerno, a u pametnom življenju osnovni naglasak stavljamo na ravnomjeran razvoj grada Splita. Mnogi naši dijelovi grada su napušteni i ni dobar dio Splićana ne zna da pripadaju Splitu. Zato ćemo prvi dan našeg upravljanja gradom obići najudaljenije mjesne odbore – Slatine, Srinjine, Sitno Gornje i Sitno Donje, Žrnovnica, Stobreč i Kamen i pričati s tim građanima jer su i oni dio Splita. Žalosno je da su ih svi gradonačelnici potpuno ignorirali – rekao je Jakov Prkić, kandidat za dogradonačelnika stranke Pametno, zadužen za suradnju s gradskim kotarevima i mjesnim odborima, komunalne djelatnosti i sport. Prkić je dodao da će svaki kotar imati i zelenu površinu, dječje i sportsko igralište, prostor za kulturne i društvene aktivnosti i za kućne ljubimce. U programu je naglašena i aktivnost grada prijatelja svih svojih građana, što uključuje i sve ranjive skupine, od djece, do osoba starije dobi, ali i posebne mjere za osobe s invaliditetom te djecom s teškoćama u razvoju.
Osim veće samostalnosti i većeg proračuna kotareva, u Pametno imaju i cijeli plan pametne ekonomije, koja će gradu Splitu omogućiti da postane grad u kojem će kvalitetu življenja pratiti i gospodarski razvoj grada. Split će, prema njihovom programu, postati grad poduzetništva i obrta, održivog razvoja, temeljenog na kreativnim industrijama, grad svjetski značajnih događaja, u kojeg će ljudi dolaziti ne samo u turistički posjet, već i studirati i živjeti u njemu.
- Tužno je koliko Split zaostaje u korištenju EU fondova i to će nam biti prvi zadatak, upregnuti sva znanja i sve naše snage da Split postane vodeći u iskorištavanju EU fondova, iz kojih možemo izvući puno novca i ostvariti niz projekata, a da ne potrošimo ni kune našega novca. U Splitu postoji već niz mladih s dobrim idejama, oni sada rade samostalno s cijelim svijetom, ali mi ćemo im omogućiti lakši rad, bolje uvjete i podršku grada. Time ćemo proširiti bazu mladih poduzetnika i pokrenuti projekt SplIT- centar svita, za razvoj IT-a, kao moderne industrije, kako bismo mladima omogućili budućnost, a u Split doveli i zadržali najbolje stručnjake. Ne možemo živjeti samo od turizma. Split može i mora biti predvodnik i Dalmacije i Hrvatske i stranka Pametno će mu to i omogućiti – zaključila je Natalia Tafra Bazina, kandidatkinja za dogradonačelnicu, zadužena za financije i društvene djelatnosti grada.

*Mapa poslovnih prostora u vlasništvu Splita, kao i korisnika i cijena kvadrata nalazi se na: 

http://projekti.pametno.org/grad/sviprostori-novo.html