I Zadar će biti pametan grad

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

PAMETNO ZADAR O PROGRAMU ZA LOKALNE IZBORE 2017.

Zadarski ogranak stranke Pametno najavio je danas izlazak na predstojeće lokalne izbore i predstavio okvir programa, baziran na projektima okrenutima budućnosti. Uvjet je da su projekti samoodrživi i učinkoviti, što je osnovno obilježje koncepta pametnih gradova

Zadar, 23. veljače 2017. – Cilj pametnog grada je unaprjeđenje kvalitete života u gradovima. U stranci Pametno istaknuli su 6 modula ovog koncepta; pametno življenje, pametna ekonomija, pametna pokretljivost, pametna gradogradnja, pametni ljudi te pametna uprava. Nastanak stranke Pametno, a samim time i Ogranka Zadar, je upravo rezultat težnje stvaranja takvog grada – onog koji zadovoljava sve potrebe svojih građana. Slijedom toga, svi gradski akteri trebali bi djelovati sukladno navedenim načelima; počevši od gradske uprave, preko poslovnog sektora do nevladinih organizacija i civilnog društva.

Konkretno, Pametan grad integrira sve funkcije javnih usluga povećavajući njihovu efikasnost, unapređuje društveni život, gospodarski razvoj, čuva okoliš i postiže značajne energetske odnosno financijske uštede – kaže Zdenko Jukić, predsjednik ogranka Pametno Zadar i dodaje – Da bi i Zadar mogao započeti s implementacijom pametnih rješenja potrebno je provoditi strategiju razvoja grada, imati dobre komunikacijske temelje u obliku kvalitetne pametne mreže kojom će se upravljati svim gradskim procesima te proizvodnjom i potrošnjom energije. Dvije glavne koristi koje donosi koncept pametnog grada svakako su održivost i efikasnost.

Kako se to odražava na učinkovitost i efikasnost javne uprave, rekla je Ivana Štulina, tajnica Ogranka – Potrebno je hitno provođenje depolitizacije i profesionalizacije. To konkretno znači uvođenje vrednovanja rada na temelju rezultata i učinkovitosti u obavljanju radnih zadataka kao i ocjenjivanje od strane samih korisnika javnih usluga, npr. broj riješenih administrativnih predmeta, broj i brzina izdanih dozvola, iznos smanjenja administrativnog opterećenja i sl. U takvom sustavu, 10% najbolje ocijenjenih službenika, sukladno kriterijima, ostvaruje dodatne bonuse, 10% najlošije ocijenjenih dobiva destimulaciju, dok se neizvršenje radnih obveza sankcionira otpustom iz službe. Ovakva uprava će maksimalno stajati na usluzi svojim korisnicima, a konstantno obrazovanje kadrova dodatno će pridonositi kvaliteti usluge.

Gradski novac i imovina trebaju se koristiti na transparentan način, s ciljem ušteda i pametnog ostvarenja prihoda – zaključuju u Pametno i dodaju – Konkretni primjeri projekata su npr. izrada registra gradskih projekata koji će sadržavati prijedloge građana, ustanova, udruga, društava i tvrtki od kojih će se oni najbolji prijavljivati za financiranje na međunarodne fondove, a gradske ustanove i javna poduzeća bi imali obavezu izrade takvih projekata. I najvažniji primjer je potpuna informatizacija javne uprave te stavljanje gradske imovine u službu razvoja grada.

Foto: www.antenazadar.hr