Pomorsko dobro svim građanima, a ne odabranima

Split, 12. lipnja 2017. – Uoči drugog čitanja konačnog prijedloga Zakona o koncesijama stranka Pametno pozvala je na poništenje Uredbe o izmjenama i dopunama izdavanja koncesija na pomorskom dobru i povlačenje navedenog Zakona iz hitne procedure.

- Tražimo da se Zakon o koncesijama povuče iz hitne procedure i otvaranje široke javne rasprave o ovoj važnoj temi. Riječ je o očuvanju i pravilnom gospodarenju vrijednim prirodnim resursima, zbog čega u potpunosti podržavamo i organizaciju Pokret otoka u njihovim nastojanjima za povlačenjem Zakona – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i dodaje – Do sada su brojne odluke u Županijskoj skupštini prolazile 'ispod radara' i mimo znanja i interesa javnosti. Ulaskom vijećnika stranke Pametno u Skupštinu Splitsko – dalmatinske županije, ta će se praksa mijenjati. Upoznat ćemo građane s radom i nadležnostima Županijske skupštine, isključivo s ciljem općeg dobra.

I u ovom slučaju uključivanje zainteresirane javnosti u proces koncesioniranja prirodnih dobara od velike je važnosti u izgradnji transparentnog i boljeg društva za koje se zalažemo – navodi Puljak i zaključuje – Umjesto hitnog donošenja ovakvog Zakona, Vlada hitno treba poništiti Uredbu o izmjenama i dopunama izdavanja koncesija na pomorskom dobru od veljače ove godine. Sporna uredba omogućava niz malverzacija pri obračunu i bodovanju koncesija, smanjuje obveze garancije plaćanja, a izbačen je i kriterij broja radnih mjesta i zaštite okoliša. Upravo ta Uredba omogućila je problematično izdavanje koncesija u slučajevima Bol, Bene, Zrče...

Vrijeme je za drugačiju, otvorenu politiku, za rad za opće dobro bez zakulisnih igara i namještenih natječaja, odlučni su u stranci Pametno.