S HDZ-om Split ostaje privremeni grad

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 19. lipnja 2020. – Ovih dana pršte razna obećanja i svi se zaklinju u Split, Dalmaciju, narod... a kad se sve to ogoli, jasno je da ispod površine nema nikakve naznake razvojnih projekata ni za Split, ni za Dalmaciju. Opet samo slušamo šarene laži do izbora, istaknula je danas u Splitu Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno i nositeljica X. izborne jedinice koalicije Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokusa. Ona i njezini kolege s liste su fotografijama propalih projekata pokazali kako velike najave završe u praksi.

 

- Navikli smo već na znanstveno fantastična obećanja uoči izbora i na propast tih istih obećanja, čim se ugase svjetla pozornice, nakon izbora. Danas se prisjećamo samo nekolicine 'velikih projekata', koji su se pompozno najavljivali, pa svi znamo kako su završili. I dalje nemamo strategiju grada Splita i ne znamo ni kamo Split ide i što bi trebalo razvijati, kako bi naši građani počeli normalno raditi i živjeti, a ne se oslanjati samo na sreću i turizam. Split je, zbog toga, privremeni grad jer je puno privremenih rješenja, koja za tren postanu trajna. Primjerice, autobusni kolodvor, koji je još 1968. godine izgrađen kao privremeno rješenje. I to privremeno rješenje je trebalo zamijeniti drugo privremeno rješenje, u Kopilici. I od toga se odustalo. Na žnjanskom platou se nalazi privremeno rješenje montažnih objekata, a taj plato su obećali završiti još do prošlog ljeta. Na Karepovcu postoji privremena odlagališna ploha za otpad, dok se ne izgradi regionalni centar za otpad u Lećevici. Kako stvari stoje, neće nikad. Marjanski tunel je privremeno pušten u promet, dok ne dobije uporabnu dozvolu, koju nije dobio 40 godina – nabrajala je Marijana Puljak privremena rješenja grada Splita. Dodala je kako postoji još cijeli niz takvih primjera, od lošeg upravljanja i strašnog rezultata s plućima grada Splita, Park šumom Marjan, koja se pretvara u običnu golet, do vraćanja rashodovanih Prometovih autobusa odvjetniku, što je nemoguća misija.

 

- Sve ovo što se priča i obećava ovih dana u Splitu nas je nagnalo na reakciju jer ne vjerujemo više nikome. Najveći problem Splita su koalicije, koje su do sada vladale gradom, ali ne u interesu građana, već vlastitom interesu, uhljebljivale su svoje kadrove na sve strane, a u Banovini dovele do 500 zaposlenih, koliko ih nema ni u najbogatijim zemljama. I onda se naši lokalni moćnici pozivaju na vertikalu vlasti, kojom će osigurati razvoj. A zapravo samo osiguravaju njima plato za fotografiranje uoči izbora. Splitu i Dalmaciji treba ozbiljan zaokret od takvih – istaknula je Puljak i predložila rješenja:

 

- Ništa nije nemoguće, kad je onima na vlasti stalo do građana i općeg interesa, a ne do stranačkih iskaznica. Uzmimo samo primjer naših partnera iz Fokusa, u Svetoj Nedelji, neusporedivo manjem gradu, s višestruko manjim proračunom od Splita. Oni su u samo tri godine mandata napravili najveće porezno rasterećenje, koje je ikada jedna lokalna jedinica provela u Hrvatskoj i potpuno su ukinuli prirez. Uveli su potpunu transparentnost, koja podrazumijeva sve, od gradske uprave, do sportskih udruga. Prvi su pokrenuli ocjenjivanje zaposlenika u javnoj upravi i njihove plaće u fiksnom i varijabilnom dijelu ovise o ocjenama građana, a nedavno su predstavili i e-referendum, kojim građane direktno uključuju u donošenje odluka. To je vlast kakvoj mi težimo i u Splitu i u Hrvatskoj. Ako može jedna Sveta Nedelja, ne vidim zašto ne bismo mogli i mi?